od Krikri » 11 led 2017 20:48
Navíc, mě by spíš zajímala odpověď na otázku, kdo nebo co jim brání odvysílat pouze ty své díly Šmoulů s jejich obrazem? I kdyby to, čím se ČT hájí byla pravda (čemuž moc nevěřím), tak právě samostatná iniciativa v podobě jejich vlastního obrazu z archivu by jim zaručovala i kompletní odvysílaní s jejich dabingem, aniž by jim do toho mohl někdo kecat. A pokud už jim vypršela práva, mohli je dávno koupit od téhož distributora jako v 1988 a ne se obracet na někoho jiného.
Což mě vede k zamyšlení, jestli nynější obraz nemají od Američanů (kteří pomalu už zakazují Čechům svobodně dýchat), zatímco tehdejší práva a tudíž i obraz mají třeba od Belgičanů (vzhledem k tomu, že tehdy to kupovalo ještě komunistické vedení, je uvěřitelnější, že když bylo na výběr, od koho kupovat, raději jednali s Evropany).
Každopádně to celé ukazuje na zjevný alibismus ČT. Víc jak 25 let, dokud byl k těm starým dílům pouze původní ČST dabing Šmouly z archivu ani za nic nevytáhli. Ovšem jakmile vznikl dabing nový a TV Barrandov se jako první stanice na českém území odhodlala zakoupil kompletní seriál včetně speciálů s Johanem a Peewitem + film Šmoulové a kouzelná flétna, tak se jim to náramně hodilo, jak zabít dvě mouchy jednou ranou. Blýsknout se před diváky prací, kterou už za ně odvedl někdo jiný a zároveň ospravedlnit si tím předabováním, proč nepoužít původní ČST dabing. Vlastně celé ty roky ČT jako sup čekala, až někdo k těm starým dílům vytvoří nový dabing, aby ten starý nemuseli vytahovat z archivu. Měli tolik příležitostí je odvysílat dřív, ještě před r. 2010, tj, před předabováním starých dílů, ale to oni ne, radši si v klidu počkali na nový dabing a bohužel se dočkali. A vsadím se, že taktéž se zachovali i ke Kačerům odvysílaným u nás poprvé roku 1993 a určitě by se našlo více takových případů. I dabing těch posledních 13 dílů Gumídků byl vytvořen pro jinou TV (Barrandov je odvysílal jako první u nás) a ČT opět jen sklízí plody někoho jiného.
Já tedy rozhodně nejsem fanouškem TV Barrandov, mimo těch Šmoulů a pár Disneyovek z prvních let Animáčku jsem na té stanici absolutně nic jiného nesledoval, ale právě to prvenství v odvysílaní kompletních seriálů, které předtím žádná TV nebyla schopna obstarat každopádně mají a za to si zaslouží veliký dík. A ČT teď na tom jen sprostě parazituje. Namísto aby se blýskli před diváky vytažením původních dabingů z archivu, co jiné stanice předabovaly, tak se zmůžou jen na to krást jiným stanicím jejich zásluhy v prvenství kompletních seriálů, na které se ČT před lety zmohla jen nekompletně.
Sháním v CZ:
MALÁ MEMOL
PRVNÍ POLIBKY
DÍVKY OD VEDLE
MUŽ V DOMÁCNOSTI
TAJEMSTVÍ SELENITŮ
NILS HOLGERSSON (sk)
Výměna za cokoliv z mého archivu!
Ukázky: https://www.youtube.com/user/Madicken2
PROGRAMOVÍ ŘEDITELÉ CZ/SK TV STANIC: JÁ JSEM VAŠE SVĚDOMÍ!