Vilém Lamparter

Máte svého oblíbence od L do O? Založte mu profil, třeba bude mít radost

Moderátoři: filip, ReDabér, palg, Pomajz

Odpovědět
Uživatelský avatar
Pan X
Příspěvky: 2613
Registrován: 16 čer 2011 08:24
Kontaktovat uživatele:

Vilém Lamparter

Příspěvek od Pan X »

Obrázek
Narozen: 20.1.1924, Žilina
Zemřel: 26.1.2002, Brno
Povolání: dabér, herec, režisér
Zajímavost: Vilém Lamparter,
profesionální herec a režisér, spolupráce s amatérskými soubory, člen porot divadelních přehlídek. Rodák ze Žiliny, přišel do Brna před druhou světovou válkou. Jako student ochotničil nebo účinkoval v rozhlase. Po osvobození působil jako herec i režisér v Městském divadle mladých, které působilo na Výstavišti a mělo ve svém středu např. Ladislava Smočka nebo Zděňka Kaloče. Lamparter tu krátce i řediteloval. Poté stál s komikem Lubomírem Černíkem a režisérkou Olgou Zezulovou-Waltrovou u zrodu Satirického divadla Večerní Brno. Následovalo Divadlo Bratří Mrštíků, kde v režiích Milana Páska, Pavla Rímského a dalších získával role zpravidla středního rozsahu, byl ale i klaunským Tulákem v čapkovské alegorii Ze života hmyzu. Hodně úsilí věnoval i amatérskému divadlu. Jako režisér působil v brněnském Svatoboji, byl členem řady odborných porot i obětavým spolupracovníkem Svazu českých divadelních ochotníků.

Dabing:
SERIÁLY:
1982 Podivuhodné prázdniny rodiny Smolíkovy (muž převlečený za žraloka)
1976 Podivuhodná dobrodružství Vladimíra Smolíka [Epizody 2-12] - Szabó Ottó (Zorro)
1975 Odkaz Budoucnosti aneb Podivuhodná dobrodružství rodiny Smolíkovy [epizoda Mozková živice] - Szabó Ottó (Zorro) / (bláznivý rybář) [epizoda Meteoromutomotor] / (příbuzný Smolíkových ze Záblatíčka) + (ředitel divadla)
Naposledy upravil(a) Pan X dne 18 zář 2020 19:54, celkem upraveno 7 x.
throwaway-account
Příspěvky: 781
Registrován: 29 dub 2019 22:38

Re: Vilém Lamparter

Příspěvek od throwaway-account »

Pan Lamparter byl opravdu skvělý herec s velmi unikátním hlasem. Jeho Zorro byl naprosto nepřekonatelný. Je škoda že pan Lamparter byl tak málo obsazován (většinou u paní Sázavské - viz Smolíkovi).

Přikládám hlasovou ukázku pana Lampartera ze Smolíkových (1. série, epizoda Mozková živice): https://soundcloud.com/boleslav-bily/vilem-lamparter
Uživatelský avatar
Nanamarak
Příspěvky: 1974
Registrován: 04 říj 2019 18:20

Re: Vilém Lamparter

Příspěvek od Nanamarak »

V seriálu Odkaz budoucnosti aneb Podivuhodná dobrodružství rodiny Smolíkovy dabuje ještě (příbuzný Smolíkových ze Záblatíčka) + (ředitel divadla)

Doplnění:
1982 Podivuhodné prázdniny rodiny Smolíkovy (muž převlečený za žraloka)
Odpovědět

Zpět na „L-O - Profily dabérů a režisérů“