Malíř života a smrti / Los Desastres de la guerra

Nové i ty starší

Moderátor: ReDabér

Odpovědět
Licence2kill
Moderátor
Příspěvky: 2242
Registrován: 25 bře 2009 10:43

Re: Malíř života a smrti / Los Desastres de la guerra

Příspěvek od Licence2kill »

Jde o samostatně uvedený TV film. IMDB se zmiňuje pouze o stejnojmenném seriálu, který u nás byl podle příspěvku na CSFD údajně v druhé polovině 80. let uveden ve slovenském dabingu pod názvem Hrůzy války. Netuším jakou má tento TV film k seriálu vazbu - obě díla každopádně spojuje nejen název a téma, ale i osoba režiséra a účast většiny herců. Buď půjde o nějaký sestřih, pilot nebo naopak závěrečnou epizodu.
jiri111
Příspěvky: 517
Registrován: 12 čer 2011 21:22

Re: Malíř života a smrti / Los Desastres de la guerra

Příspěvek od jiri111 »

Záhada konečně vyřešena :)

Jde o dva různé projekty, které spojuje režisér Mario Camus v průběhu 1 roku v podobě TV filmu a následně seriálu s jinými protagonisty.

Malíř života a smrti, premiérově uveden v ČST 1.4.1984 v českém dabingu, je tento TV film:
1983 ® (tv) Los desastres de la guerra 1908 / Tristes presentimientos de lo que ha de acontecer (ES/FR) de Mario Camus. – av. José Bodalo (Francisco de Goya) (cf. p. 480).

Podle informací jinde, existuje na 35mm kopii, byť jde o TV film a jeho projekce proběhla např. zde:

https://www.elmundo.es/metropoli/2008/0 ... 57644.html


Hrůzy války, 6 dílný seriál, premiérově uveden v ČST 24.9.1986 v slovenském dabingu, je běžně všude uváděný: ® (tv) Los desastres de la guerra / Guérilla ou les désastres de la guerre (ES/FR) de Mario Camus. – av. Francisco Rabal (Francisco de Goya) (cf. p. 481).

Takže rozdíl je v obsazení (nejen) hlavní postavy Goyi, v TV filmu je to José Bódalo (v českém znění Rudolf Hrušínský), v TV seriálu je to Francisco Rabal. Všechna zde uvedená spojení jmen u TV filmu mohu i já potvrdit. Tato nejasnost i po tolika letech od zveřejnění vznikla nejspíše tak, že TV film je totálně zapomenutý, skoro nikde na webu to není dohledatelné a na web zdrojích se běžně uvádí, že José Bódalo hraje v seriálu (nikde v titulcích 1.dílu seriálu, které jsem zkontroloval, uveden není, natož v hlavní roli….). Takže web zdroje uvádějí často kombinaci tvůrců tv filmu + seriálu, aniž by vzaly v potaz, že jde o 2 různé projekty.
Odpovědět

Zpět na „Filmy“