Dabéři, kteří přišli o své dlouhá léta dabované herce

Povídejte si i o věcech, které nesouvisí přímo s dabingem
Odpovědět
elbrambo2812

Dabéři, kteří přišli o své dlouhá léta dabované herce

Příspěvek od elbrambo2812 »

Kdybyste měli někdo pár vteřin čas, podepište prosím tuto petici proti přeobsazování dvorních dabérů.
Zakladatelem petice je Marek Juras, který je i zakladatelem stránky Pro podporu všech dabérů v ČR.

Petici podepisujte zde: www.petice24.com

Doufejme, že tato petice bude v budoucnu alespoň k něčemu užitečná...
Marek Juras píše:Události posledních dnů mne donutily opět reagovat na dabingovou situaci. Nejnovější případ se týká pana Michala Jagelky, který dlouhodobě velmi kvalitně dabuje herce Leonarda DiCapria. Náhle byl, pro mě zcela nepochopitelně, přeobsazen. Nicméně tato reakce není jen o panu Jagelkovi, ale celkově se snažím zjistit, proč k tomu dochází a zastat se všech dabérů, kteří takto přišli o své dlouhá léta dabované herce.

Měl jsem za to, že na něčem takovém musí nejvíce záležet zadavateli, v jehož zájmu by měla být co největší kvalita odvedené práce a obsazení s tím nezbytně souvisí. A jak zjišťuji, tak je i kolegialita v dabingu na mizivé úrovni a jde jen o kšeft, který ale neprospívá konečnému konzumentovi, což je divák. Moje reakce nesouvisí ani se stávkou a agenturou a jak jsem si ověřil, ani s tím, že by dotyčný dabér práci odmítnul. Většinou nebyl ani osloven.

Dovolte mi uvést několik příkladů:

Dabér Gustav Bubník daboval min. 15 let herce Toma Cruise, ale pak byl nahrazen Pavlem Vondrou a to navíc šokujícím způsobem – třetím pokračováním Mission Impossible. Ten šok, když TV Nova uvedla v několika dnech za sebou celou trilogii… Bohužel, byť dobrý, ale hlasově a hereckým výkonem naprosto nevhodný Pavel Vondra v dabování T. Cruise pokračuje dodnes.

Dabér Michal Jagelka, dvorní dabér Leonarda Dicapria, byl nahrazen po dlouhých letech Markem Holým. Naprosto šokující náhrada. (Viz. REVENANT Zmrtvýchvstání). Vždyť dlouhá léta dabování naučí dabéra mnohé návyky a herectví daného herce a to je celé věci jen ku prospěchu.

Dabér Jan Vondráček byl přeobrazen v seriálu Mentalista a s ním i celý tým, který pracoval od začátku tohoto seriálu. Mnoho mých přátel konstatovalo, že přestali seriál sledovat.

Navíc hrozí konec českého Bruce Willise. Jeho dvorní dabér, pan Alexej Pyško byl několikrát nahrazen panem Soukupem, většinou jen proto, že produkce ani zadavatel nepřistoupili na požadovaný honorář, který však nikdy nepřekročil běžnou částku za tak dlouhá léta dabování daného herce, a to převážně v hlavní roli..

A takhle bych mohl pokračovat, těch příkladů je velká spousta. Nevěřím, že by si za života pana Filipovského někdo dovolil přeobsadit „jeho“ Louise de Funése.

Proto vás žádám, dejme najevo svůj nesouhlas s těmito kroky!
Naposledy upravil(a) elbrambo2812 dne 08 úno 2018 20:09, celkem upraveno 3 x.
fofo16
Příspěvky: 259
Registrován: 20 črc 2009 21:27

Re: Dabéři, kteří přišli o své dlouhá léta dabované herce

Příspěvek od fofo16 »

Nechcem vám brať vaše ilúzie, ale čo si akože myslíte, že touto petíciou dosiahnete?? :roll: :roll: :roll: Síce myšlienka je fajn, ale netreba lietať v oblakoch 8-)
Uživatelský avatar
bloom
Globální moderátor
Příspěvky: 6797
Registrován: 18 črc 2008 17:43

Re: Dabéři, kteří přišli o své dlouhá léta dabované herce

Příspěvek od bloom »

elbrambo2812 píše:
MAREK píše:Nevěřím, že by si za života pana Filipovského někdo dovolil přeobsadit „jeho“ Louise de Funése
Došlo k tomu dokonce dvakrát.
elbrambo2812 píše:
MAREK píše:Navíc hrozí konec českého Bruce Willise. Jeho dvorní dabér, pan Alexej Pyško byl několikrát nahrazen panem Soukupem, většinou jen proto, že produkce ani zadavatel nepřistoupili na požadovaný honorář, který však nikdy nepřekročil běžnou částku za tak dlouhá léta dabování daného herce, a to převážně v hlavní roli..
Řekl bych, že většinou to bylo spíš proto, že některým režisérům se prostě víc líbil Pavel Soukup (viz pan Tichý, pan Kodeš, v minulosti i pan Pospíchal...).
cenda
Příspěvky: 740
Registrován: 04 čer 2011 13:30
Bydliště: Zlínský kraj

Re: Dabéři, kteří přišli o své dlouhá léta dabované herce

Příspěvek od cenda »

Ta iniciativa je strašně hezká, ale nezlobte se na mě je to nesmysl. Ono totiž přesně jak uvedl bloom závisí především na režisérovi. Když jste uvedli spojení Funés-Filipovský, tak to byla opravdu modla, kterou si žádnej z režiséru nedovolil přeobsadit. Ale když uvedu neméně stmelený spojení jako je Galabru-Sejk, což znamená 32 dabingů během 36 let, tak toho například samotnej K.M.Walló přeobsadil před rokem 1989 hned třikrát (Jo dělal Josef Větrovec, Veselí chlapíci Petr Haničinec a Životní šance Jiří Holý) a po revoluci byl pan Sejk přeobsazen ještě několikrát. To samý platí i o spojení Spencer-Schánilec, 39 dabingů za 24 let (kdy ho posledních 10 let nikdo jinej nedaboval) a najednou ho ve filmu To zvládnem, amigo v roce 2010, tedy v době, kdy byl Jan Schánilec ještě nadmíru činný daboval Jiří Zavřel (paradoxně pro něj to byl jeden z posledních dabingů). To jen pro srovnání, že se to dělo dřív, jak před rokem 1989, tak před rokem 2014. Co tím ale chtěl básník říct? Že pokud to nezatrhne zadavatel, tak závisí pouze na režisérovi koho obsadí. A v tom případě hraje roli spousta faktorů. Například v roce 1996 režíroval pan Kloss dva filmy s Jackem Lemmonem. Do filmu Táta obsadil standartního Vladimíra Brabce, ale do filmu Jak zabít svou ženu už obsadil Viktora Preisse, protože na starší film seděl daleko líp. Navíc třeba u téhož režiséra dabovali od roku 1988 Philippa Noireta čtyři dabéři (Josef Větrovec, Karel Pospíšil, Vladimír Brabec a Miroslav Donutil) a přitom je to člověk, kterej dbá na obsazení. A když už jsem u pana režiséra Klosse tak ten spíš raději vymýšlí svá vlastní spojení, vyjma těch skutečně kovanejch a ne vždy je to na škodu, protože pracuje i s nepříliš využívanými herci (to na ČT platí i pro pány Vostřeze a Štěpána). Takže si myslím, že je škoda vkládat vyvinutý úsilí do něčeho, co je předem odsouzený k neúspěchu, protože nic na světě nemůže zastavit režiséra ve volbě obsazení (i když je to kolikrát na úkor kvality) a i kdyby se mu na Willise líbila paní Adamovská tak ji tam obsadí znovu. Maximálně tím vytočíte jistou nejmenovanou barrandovskou režisérskou stálici, která celý dabingforum považuje za líheň amatérů, kteří by neměli mít sebemenší právo se k dabingu vyjadřovat.
"Vy byste beze mě v tomhle státě ani hubu neotevřel"
elbrambo2812

Re: Dabéři, kteří přišli o své dlouhá léta dabované herce

Příspěvek od elbrambo2812 »

Píšete tu o nás - já to jen opsal z té petice a doplnil jsem odkazy + jsem to pomohl Markovi zveřejnit na fóru o dabingu, kam se to hodí. On tu účet bohužel nemá. Pokud se jej chcete zeptat, jak to s tou peticí zamýšlí, proč jí vlastně udělal atd... napište mu na FB, na který máte nahoře odkaz.
Naposledy upravil(a) elbrambo2812 dne 08 úno 2018 20:10, celkem upraveno 1 x.
martin.grossmann
Příspěvky: 145
Registrován: 18 říj 2009 08:50

Re: Dabéři, kteří přišli o své dlouhá léta dabované herce

Příspěvek od martin.grossmann »

No ono zrovna Funes - Filipovský není úplně pravdivé, hodně se zapomíná neprávem na pana Bezoušku, který byl prvním Funésovým dabérem. A měl jej dabovat i v četníkovi, ale mezi tím Filipovský nadaboval Výhodnou koupi, kde seděl lépe, takže došlo k přeobsazení. Také se dělali nějaké ostravské dabingy a pan Tomek namluvil Funese v Grand Restaurntu pana Septima.
Dále určitě nezapomenout na pana Munzara = Paul Newman, ikdyž pan Munazr dokázal nadabovat skvěle i další třeba Redforda nebo Claude Riche...
Alena Vránova = Marina Vlady nebo Claudia Cardinale = Jana Hlaváčová, Alberto Sordi = MIloš Kopecký atd...
No u Bruce Willise, je to naopak, první jej daboval Pavel Soukup a souběžně s ním Jiří Štěpnička, Alexej Pyško až mnohem později.
safink88
Příspěvky: 62
Registrován: 28 srp 2009 20:30

Re: Dabéři, kteří přišli o své dlouhá léta dabované herce

Příspěvek od safink88 »

Rád bych vyjádřil Markovi podporu, ale se všemi uvedenými případy záměn dvorních dabérů nemohu plně souhlasit, jakožto s nerespektováním dvorních dabérů režišéry či dabingovými studii. Tedy...

1) Jagelka-DiCaprio: Výrazná záměna dvorního dabéra se stala poprvé v roce 2012 u filmu Nespoutaný Django. Tam si ho střihl Michal Dlouhý. Pak opět x filmů Michal Jagelka a nyní druhá výraznější záměna, bohužel v nejméně vhodný okamžik - Revenant. Pořád se ale nedá hovořit o nějakém trendu záměny DiCapriovskýho dvorního dabéra. Jagelka jede téměř nonstop spousty let.

2) Piško-Willis: Zmiňovaný Pavel Soukup ho daboval ještě před Piškem, to je důležité zmínit! Piško Willise po Armageddonu (1998) přebral na stálo a dabuje dodnes. Jedinou výjimkou byl DVD dabing filmu 16 bloků, ten ale byl předabován, samozřejmě Piškem. Takže fakt nevím, jakou změnu měl Marek na mysli.

3) Mentalista - ok, záměna je nejvíce markantní a asi nejvíce nepochopitelná. S tím souhlasím.

4) Bubník-Cruise: Cruise vyspěl, Bubník hlasově ne. Takže změna je dle mého ku prospěchu. A Vondra je skvělá volba.

Tolik za mě. Co myslíš, Marku?
martin.grossmann
Příspěvky: 145
Registrován: 18 říj 2009 08:50

Re: Dabéři, kteří přišli o své dlouhá léta dabované herce

Příspěvek od martin.grossmann »

Já bych připomněl zvláštnost, přehazování dabovaných zahraničních herců, v podání Větrovce a Řandy.

Jean Gabin: zde byl první Řanda
V: Tulák Archidemes, Bídnici, Heroin
Ř: Tetovaný, Svatý rok, Sicilský klan

Julien Guiomar: zde naopak Větrovec
V:Manželé z roku II, Jeden hot a druhý čehý, Přinutím Vás žít, Poslední léto v Tangeru
Ř: Nenapravitelný, Nelítostný souboj, Křidýlko nebo stehýnko, Smrt darebáka, Zvíře

Philippe Noiret: a tohoto zase Větrovec zdědil
V: Sedmá velmoc
Ř: Něžné kuře, Ukradli torzo jupitera
Odpovědět

Zpět na „Mimo mísu“