Sully: Zázrak na řece Hudson / Sully

Nové i ty starší

Moderátor: ReDabér

Uživatelský avatar
oberon
Senior admin
Příspěvky: 3264
Registrován: 15 srp 2008 15:13
Bydliště: Klenčí pod Čerchovem

Re: Sully: Zázrak na řece Hudson / Sully

Příspěvek od oberon »

cenda:
Teď jsi tu krásně shrnul největší problém současných fanoušků. Já chápu, že je občas třeba dabingové řady trochu oživit, sám jsem v úplných prvopočátcích svého docházení na tohle fórum jako divák vyžadoval, aby se hlasy méně opakovaly, ale netrvalo dlouho a pochopil jsem, co je v dabingu opravdu důležité a o co v něm doopravdy jde. Co ale nechápu je, jak může někdo tvrdit, že někoho degraduje jeho profesionalita. Kdyby jste někdo potřeboval radu od právníka nebo lékaře, také byste vyhlédavali spíše zkušené a profesionální lidi, než ty nezkušené. Připadá mi, že se až příliš často zaměňuje slovo kvalita se slovem kvantita a lidé, ke kterým by měl být naopak chován respekt a úcta za to, co dovedou, jsou degradováni slovy jako "ten je slyšet ve všem", atp. Mně je upřímně jedno, jestli si pustím jeden film, ve kterém uslyším pana xy a hodinu poté ho znovu uslyším v jiném filmu. Ve chvíli, kdy se tento pomyslný pán na svou roli hodí a odvede na ní kvalitní herecký výkon, není co řešit a stačí si jen užít ten koncert...
cenda
Příspěvky: 740
Registrován: 04 čer 2011 13:30
Bydliště: Zlínský kraj

Re: Sully: Zázrak na řece Hudson / Sully

Příspěvek od cenda »

Já myslím, že tady je právě potřeba oddělit pojmy profesionalita a všudypřítomnost. Když to řeknu až moc vzletně, tak jsou to dvě strany jedné mince, který by se měly udržovat ve vzájemné rovnováze. Zůstanu u příkladu s lékařem, pokud vynikající odborník, chirurg neoperuje tak profesionálně zakrní. Pokud operuje až příliš, může se stát, že sklouzne do stereotypu a má velkou šanci něco zanedbat. Ale to už je moc mimo téma. Chtěl jsem jenom říct, že nemám nic proti panu Šromovi a ostatním jmenovaným, ano jsou to profesionálnové a všechna čest. Jenže ČR má velice bohatou hereckou základnu, přičemž pravděpodobně většina z nich má nemalý zkušenosti s dabingem. A myslím, že je hřích toho nevyužívat, protože mám strach, že čím více se budou objevovat ty samý jména, tím menší zbývá vzdálenost k "polskému lektorovi".
"Vy byste beze mě v tomhle státě ani hubu neotevřel"
DAN K.
Příspěvky: 1682
Registrován: 26 bře 2008 20:01
Bydliště: praha
Kontaktovat uživatele:

Re: Sully: Zázrak na řece Hudson / Sully

Příspěvek od DAN K. »

Když občas čtu některé ty komentáře, tak bych ideálně navrhoval, aby bylo, podobně jako na čsfd, znemožněno vkládat příspěvky do diskuze, dokud není dabing možné opravdu vidět. A teď trochu popřu svou první větu a vyjádřím se. Vůbec se to neodvažuju hodnotit, věřím, že si tvůrci dali záležet a bude to solidní dabing, ale chtěl bych se podepsat pod Čendův první přípěvek, protože to myslím shrnul naprosto přesně. A dodal bych k tomu, že není na této planetě mnoho herců, kterým se povedlo dvakrát hned po sobě vyhrát Oscara za hlavní roli (jsou dva a ten první už nežije), takže by se k tomuhle velikánovi mělo přistupovat s patřičnou úctou, jako prvnímu zavolat božskýmu Ivanu Trojanovi, pak Václavu Postráneckému, Janu Kanyzovi (ten by myslím seděl úplně přesně a na podzim už bývá v ČR a ani nechce nějaký závratný honoráře), pak Ondrovi Vetchýmu, Oldřichu Kaiserovi, Oldřichu Víznerovi atd., atd. a až to tihle všichni odmítnou, tak zkusit z řad vizuálně méně známých herců takový ty žijící legendy českýho dabingu, který nedokážou žádnou vážnou dramtickou roli zkazit jako třeba pan Beneš nebo pan Štěpnička. Já si Pavla Šroma hrozně vážím za jeho odvedenou práci, pracovitost i odvážné osobní postoje a určitě to nenadabuje špatně, ale tohle je prostě Tom Hanks, chápete, ještě jednou, tohle je TOM HANKS, ten nejlepší z nejlepších (a mimochodem taky naprosto špičkovej film, dost možná z toho bude i Oscar za nejlepší film) a to si prostě zaslouží něco víc... (PS můj příspěvek je lehce nadsazen, jména jsou jen pro ilustraci, tak mě za ně nepopotahujte:)
Uživatelský avatar
jackb
Globální moderátor
Příspěvky: 3354
Registrován: 25 kvě 2008 11:14

Re: Sully: Zázrak na řece Hudson / Sully

Příspěvek od jackb »

Původně jsem se nechtěl vyjadřovat, ale jsem rád, že nebyl obsazen Aleš Procházka, protože podle mě ještě ani jednou nedokázal Hankse nadabovat výborně (vždycky to bylo jen nadprůměrné) a vůbec se mi nelíbí, že přebral štafetu dvorního dabéra po Vladimíru Dlouhém. Osobně mě to překvapuje, protože se Aleš Procházka na tyhle typy postav celkem hodí, ale u Hankse na mě působí hrozně chladně (v Terminálu takhle zazdil ty dojemnější scény). Prakticky nejlepé to jde porovnat v dabingu Šifry a Andělů. V Šifře Vladimír Dlouhý podává ty konspirační teorie takovým způsobem, že tomu na místě člověk věří a zní to hrozně působivě a v Andělech na druhou stranu Aleš Procházka zní jako nějaký nudný profesor dějepisu, kde si přejete, aby to už skončilo. Prostě mi příjde, že Aleš Procházka byl po ruce a tak to dopadlo, v tomhle ohledu by bylo lepší tehdy šáhnout po Jiřím Dvořákovi.

A osobně by se mi ani nelíbilo volit hlas vyloženěpodle jeho originálu, protože Hanks hraje určité typy postav a k těm postavám podle mě ty jemnější hlasy sedí dokonale. A úplně nejlepší by bylo, kdyby režiséři překonali tu svojí pohodlnost a opravdu v tomhle případě (Hanks je jeden z nejlepších herců planety, ne-li nejlepší) opravdu šáhli po někom vhodnějším - už několikrát na foru zmiňovaní Trojan a Vetchý by podle mě byli oba přesně to co Hanks potřebuje (a Trojan sám už několikrát ten Hanksův typ postav hrál).

Ale přesto považuju Aleše Procházku za jednoho z našich nejlepší dabérů, jen s Hanksem nikdy nešli dohromady. Ale dabingu šanci určitě dám, sice mi občas obsazení pana Balcárka vyloženě nesedí, ale vyloženě špatný dabing jsem od něj ještě neslyšel.
Uživatelský avatar
Ištván87
Příspěvky: 2461
Registrován: 24 lis 2008 22:17

Re: Sully: Zázrak na řece Hudson / Sully

Příspěvek od Ištván87 »

DAN K. píše:A dodal bych k tomu, že není na této planetě mnoho herců, kterým se povedlo dvakrát hned po sobě vyhrát Oscara za hlavní roli (jsou dva a ten první už nežije), takže by se k tomuhle velikánovi mělo přistupovat s patřičnou úctou, jako prvnímu zavolat božskýmu Ivanu Trojanovi, pak Václavu Postráneckému, Janu Kanyzovi (ten by myslím seděl úplně přesně a na podzim už bývá v ČR a ani nechce nějaký závratný honoráře), pak Ondrovi Vetchýmu, Oldřichu Kaiserovi, Oldřichu Víznerovi atd., atd. a až to tihle všichni odmítnou, tak zkusit z řad vizuálně méně známých herců takový ty žijící legendy českýho dabingu, který nedokážou žádnou vážnou dramtickou roli zkazit jako třeba pan Beneš nebo pan Štěpnička.
Tak tohle nechat vytesat do kamene. U některých jmen jde sice jasně vidět, že šlo o částečnou nadsázku, ale jinak souhlas. Je fakt, že když už tu není Vladimír Dlouhý, jeden z našich nejlepších herců a suverénně nejlepší herec své generace, tak by to možná u Toma Hankse chtělo třeba toho Ivana Trojana.
Oblíbení dabéři: Zdeněk Hruška, Vladimír Dlouhý, Libor Hruška, Jiří Schwarz, Filip Jančík, Karel Heřmánek, Václav Postránecký, Jiří Bartoška, Jan Kanyza

Oblíbené dabérky: Vilma Cibulková, Ilona Svobodová, Helena Friedrichová, Zlata Adamovská
Uživatelský avatar
Fifa.21
Příspěvky: 1299
Registrován: 12 dub 2009 11:19
Poznámka: Filip.Danilov@email.cz

Re: Sully: Zázrak na řece Hudson / Sully

Příspěvek od Fifa.21 »

Hah, tady se tedy strhla spoušť :) Ale nastalo přesně to, co jsem čekal - neobsazení někoho z dosavadních "dvorních" dabérů T.Hankse. Toto byl jeden z hlavních důvodů proč, jsem pokoušel v návrhu nabídnout nějaké alternativy, jsem realista a tak jsem si ani netroufal jmenovat dabéry typu: Ivan Trojan, Oldřich Vízner, Václav Postránecký atd. (zde se domnívám, že se studia bojí je vůbec oslovit). Můj návrh byl Marcel Vašinka, o kterém se stále domnívám, že by mohl fungovat, ale ostatní jak bylo vidět, moc nesouhlasili. Nyní máme Pavla Šroma, kterému se budu snažit dát šanci, což by měli udělat i ostatní, místo samočinných úšklebků. Co by mne ale zajímalo, je zda Pavel Šrom byl první volbou, nebo zda v úvahu byla i jiná jména :-?
Uživatelský avatar
AGAMENON
Příspěvky: 1263
Registrován: 12 zář 2008 11:31
Bydliště: Brno

Re: Sully: Zázrak na řece Hudson / Sully

Příspěvek od AGAMENON »

Marcel Vašinka? Prosím, ne.
Obrázek

JEDINĚ BRNO!!!

TOP DABÉŘI:
Jiří Brož, Josef Větrovec, Ladislav Lakomý, Jiří Tomek, Luděk Munzar, Ladislav Županič, Jiří Holý, Josef Langmiler, Petr Haničinec, Karel Jánský, Zdeněk Junák, Alois Švehlík
Uživatelský avatar
Eleanor
Příspěvky: 323
Registrován: 18 říj 2011 14:28

Re: Sully: Zázrak na řece Hudson / Sully

Příspěvek od Eleanor »

jackb píše:Původně jsem se nechtěl vyjadřovat, ale jsem rád, že nebyl obsazen Aleš Procházka, protože podle mě ještě ani jednou nedokázal Hankse nadabovat výborně (vždycky to bylo jen nadprůměrné) a vůbec se mi nelíbí, že přebral štafetu dvorního dabéra po Vladimíru Dlouhém. Osobně mě to překvapuje, protože se Aleš Procházka na tyhle typy postav celkem hodí, ale u Hankse na mě působí hrozně chladně (v Terminálu takhle zazdil ty dojemnější scény). Prakticky nejlepé to jde porovnat v dabingu Šifry a Andělů. V Šifře Vladimír Dlouhý podává ty konspirační teorie takovým způsobem, že tomu na místě člověk věří a zní to hrozně působivě a v Andělech na druhou stranu Aleš Procházka zní jako nějaký nudný profesor dějepisu, kde si přejete, aby to už skončilo. Prostě mi příjde, že Aleš Procházka byl po ruce a tak to dopadlo, v tomhle ohledu by bylo lepší tehdy šáhnout po Jiřím Dvořákovi.

A osobně by se mi ani nelíbilo volit hlas vyloženěpodle jeho originálu, protože Hanks hraje určité typy postav a k těm postavám podle mě ty jemnější hlasy sedí dokonale. A úplně nejlepší by bylo, kdyby režiséři překonali tu svojí pohodlnost a opravdu v tomhle případě (Hanks je jeden z nejlepších herců planety, ne-li nejlepší) opravdu šáhli po někom vhodnějším - už několikrát na foru zmiňovaní Trojan a Vetchý by podle mě byli oba přesně to co Hanks potřebuje (a Trojan sám už několikrát ten Hanksův typ postav hrál).

Ale přesto považuju Aleše Procházku za jednoho z našich nejlepší dabérů, jen s Hanksem nikdy nešli dohromady. Ale dabingu šanci určitě dám, sice mi občas obsazení pana Balcárka vyloženě nesedí, ale vyloženě špatný dabing jsem od něj ještě neslyšel.
Souhlasím s tím, že se Aleš Procházka na Toma Hankse nehodí, konečně to někdo napsal. ;) Já osobně jsem se na filmy s Tomem Hanksem přestala dívat s dabingem od doby, kdy Hankse začal dabovat pan Procházka. I přes to, že je to jinak můj nejoblíbenější dabér. Hlasový projev Hankse je totiž daleko laskavější, milejší a citlivější, než hlasový projev Aleše Procházky. A právě to, co má Hanks v hlase, dokázal vystihnout pan Vladimír Dlouhý. Naproti tomu projev Aleše Procházky je spíš chladný, takový vznešeně arogantní, proto se skvěle hodil na Severuse Snapea v HP, ale i na ostatní postavy, které hrál pan Alan Rickman, právě proto, že jeho hlas také vyzníval chladně, někdy odměřeně. Tom Hanks má ale hlas i projev úplně jiný a opravdu nevím, kdo by mohl Vladimíra Dlouhého dobře nahradit. Jiří Dvořák není úplně špatná volba, naproti tomu opravdu nesouhlasím s obsazením Ivana Trojana. Nejen, že mi Trojan nikdy nepřišel jako moc dobrý dabér (záporák ve Skyfall byl úplnej výsměch, bylo tam až moc slyšet, o kolik lepší je Jiří Dvořák dabér), ale nehodí se ani proto, že jeho hlas je na Hankse až příliš vysoký.
Uživatelský avatar
palg
Příspěvky: 4471
Registrován: 05 led 2009 23:21
Bydliště: Senica

Re: Sully: Zázrak na řece Hudson / Sully

Příspěvek od palg »

neměli by jste pana Balcárka odsuzovati. shlédl jsem film v originále a musím říci, že pan Šrom bude skvělý. Na tuto roli by, při vší úctě k panu Procházkovi, Aleš Procházka byl úplně mimo. Gratuluji panu Balcárkovi k skvělému obsazení pana Šroma a i ostatním. :-: Těším se na dabing.
Uživatelský avatar
puffy
Příspěvky: 1127
Registrován: 18 lis 2009 17:46

Re: Sully: Zázrak na řece Hudson / Sully

Příspěvek od puffy »

Ja som si tiez pozrel film v originaly a musim uznat, ze Jiří Dvořák by znel na tuto postavu prilis mlado hlavne v kombinacii s Aaronom Eckhartom, ktoreho by museli pri obsadeni Dvořáka tiez obsadit ovela mladsim daberom.
Obsadenie Pavla Šroma sa podla mna bude pacit vsetkym, ktorym sedi na Hanksa Procházka. Maju podobny prisny az neprijemny prejav. To myslim typovo. Obidvoch daberov mam rad.
Ale na Hanksov laskavy a srdecny prejav mi Prochazka nikdy nesedel a toto spojenie som nedokazal akceptovat. Preto som si uz dopredu isty, ze ani Pavel Šrom mi k nemu nesadne.
Hanks tu hra sice uz starsiu postavu, ale vely cas sa sprava umiernene az flegmaticky a pôsobi upokujuco.
To podla mna Šrom so svojim hlasom nema najmensiu sancu vystihnut.
Podla mna by sa na Hanksa v tejto ulohe hodil napriklad Jaromír Meduna.
18.11.2009 - 28.12.2016
Odpovědět

Zpět na „Filmy“