Solo: Star Wars Story / Solo: A Star Wars Story

Nové i ty starší

Moderátor: ReDabér

Odpovědět
Uživatelský avatar
klmdfkj
Moderátor
Příspěvky: 2304
Registrován: 04 lis 2019 22:50

Solo: Star Wars Story / Solo: A Star Wars Story

Příspěvek od klmdfkj »

Obrázek
Info: IMDB | ČSFD | FDB | TRAILERY

Související: Star Wars: Epizoda IV - Nová naděje, Star Wars: Epizoda V - Impérium vrací úder, Star Wars: Epizoda VI - Návrat Jediů, Star Wars: Epizoda I - Skrytá hrozba, Star Wars: Epizoda II - Klony útočí, Star Wars: Epizoda III - Pomsta Sithů, Star Wars: Klonové války, "Star Wars: Klonové války", "Star Wars Povstalci", Star Wars: Síla se probouzí, Rogue One: Star Wars Story, Star Wars: Poslední z Jediů, "Star Wars: Síly osudu", "Star Wars: Odboj", "Mandalorian", Star Wars: Vzestup Skywalkera, "Star Wars: Vadná várka", "Star Wars: Vize", 'Boba Fett: Zákon podsvětí', 'Obi-Wan Kenobi', "Andor", "Star Wars: Příběhy rytířů Jedi", "Star Wars: Dobrodružství mladých Jediů", "Ahsoka"

DABING: Kino

V českém znění: Vojtěch Dyk - Alden Ehrenreich (Han Solo), Jan Kolařík - Woody Harrelson (Beckett), Klára Jandová - Emilia Clarke (Qi'Ra), Jan Dolanský - Donald Glover (Lando Calrissian), Josef Pejchal - Paul Bettany (Dryden Vos), Adéla Pristášová - Phoebe Waller-Bridge (L3-37), Petr Rychlý - Jon Favreau (Rio), Berenika Kohoutová / Tomáš Racek - Erin Kellyman (Enfys Nest), Lenka Vlasáková - Thandie Newton (Val), Vanda Károlyi - Linda Hunt (Lady Proxima), Pavel Nečas - Andrew Woodall (náborový úředník), Ivo Novák - Warwick Davis (Weazel), Martin Stránský - Hal Fowler (poručík), Jiří Dvořák - Sam Witwer (Maul), Michal Gulyáš - Clint Howard (Ralakili), Daniel Bambas, Tomáš Borůvka, Šimon Fikar, Matěj Havelka, Marek Hrazdil, Libor Hruška, Barbora Ježková, Ondřej Kavan, Stanislav Lehký, Pavel Klimeš, Jakub Nemčok, Matěj Macháček, Viktorie Emma Černáková, Klára Kuklová, Ondřej Veselý, Vladimír Žďánský

Překlad: Vojtěch Kostiha
Odborný poradce: Pavel Klimeš
Produkce: Marek Hrazdil, Michaela Sommerová
Zvuk: Guillermo Teillier, Lukáš Polifka
Výsledný mix: Shepperton International
Kreativní supervize: Magdalena Dziemidowicz
Dialogy a režie: Vladimír Žďánský
Producent české verze: Disney Character Voices International, Inc.
Pro Walt Disney Pictures vyrobilo Studio Virtual® - 2018
Naposledy upravil(a) klmdfkj dne 16 úno 2022 17:25, celkem upraveno 9 x.
fabec122
Příspěvky: 1565
Registrován: 28 zář 2008 07:48

Re: Solo: Star Wars Story

Příspěvek od fabec122 »

Tak koukám, že ještě nikdo nerozvířil zdejší vlákno, tak to tedy projednou taky načnu.
Nejsem z dabingu úplně nadšený, jak by se po těch jménech, co se v něm vyskytují, mohlo zdát. Ústřední trojice (Dyk, Jandová, Dolanský) jsou OK, zvláště první dva mohou ještě vyvažovat toporné herectví obou představitelů.

Akorát mě už v průběhu napadlo, že ještě lepší Solo by byl Josef Pejchal, který se zas vůbec nehodí na Betannyho, kterého strašně omlazuje.

Jan Kolařík v rámci možností sice dobrý, ale jakmile měl delší pauzu, tak jsem podvědomě hned očekával Zdeňka Mahdala, tohle je zas jedno obsazení z kategorie "na lepší se rychle zvyká", ale ono to lepší kolikrát lepší není...

Kámen úrazu nejvíc asi Lenka Vlasáková, tohle je podle mě velký přeslap, ta se na herečku ale vůbec nehodí...

Ve výsledku tak stejně jako u Rogue nejlépe dababovaná asi droidí postava, Adéla Pristášová se pořádně vyřádila
gar-mogoth
Příspěvky: 52
Registrován: 03 srp 2013 14:36

Re: Solo: Star Wars Story

Příspěvek od gar-mogoth »

Já jsem s dabingem nadmíru spokojen. Volta Dyk byl výborný, Klára Jandová vetšinou nezněla jako malá holčička a zbytek dabérů, i těch odvážnějších obsazení (Kolařík, Pejchal) se taky povedl.

Nejvíce mě ale potěšilo, že ta jedna vracející se postava dostala svého dabéra. Po Rogue One jsem to opravdu nečekal.
therak
Příspěvky: 131
Registrován: 08 lis 2010 20:49

Re: Solo: Star Wars Story

Příspěvek od therak »

Já se také přidám s hodnocením a přidám se k uživateli fabec122. Jak napsal, já také nejsem z dabing nadšený, nebo spíše odvázaný. Jména jsou zde sice opět zvučná, ale výsledek na mě nějak nezapůsobil. Dyk se musel nejprve rozmluvit, ale pak byl v pohodě. Vlasákovou v globálu toho dabingu rozhodně nepovažuji za velký přešlap. Ona Thandie Newton s těmi vlasy vypadala trochu starší (i když ona i Vlasákoová jsou stejně staré) a "zamaskovaně a její role byla poněkud menší. Josef Pejchal zase takový problém nebyl, i když místy jsem si představoval jak by zněl hlasem FIlipa Čápa. Líbil se mi Dolanský a hlavně Rychlý (na to, že tam byl krátce, tak zanechal dojem). Obsazení Jandové potěšilo, ale dále jen potvrzuje, jak se panu Žďánskému daří prosazovat svá spojení i přes castingovou supervizi Disneyho (mimochodem, jsem zvědavý, jak dopadne Laurence Fishburne v Antmanovi).

Co já považuji za největší problém byl Jan Kolařík. Nic proti němu, není to jeho vina, ale když jsem ho poslouchal, s jeho hlasem se vytratil herec Woody Harrelson. Byla to jen postava ve filmu. Představoval jsem si jak by zněl s hlasem Zdeňka Mahdala, hlavně na konci, protože do té role by mi pasoval. Ale většině zde muselo být jasné, že Mahdal nemohl vyjít, ať už z jakéhokoli důvodu.

Ale abych zakončil pozitivně, nejlepší byla Adéla Pristášová, kterou jsem ihned nepoznal, protože když křičela, tak měla hrozně vysoký hlas, na rozdíl od svého typicky hlubšího hlasu. Takže, opět jako v Rogue One, silná a výrazná robotí postava.

Na závěr, kdybych měl dabing doporučit obecnému divákovi, velmi bych váhal. Proto jen řeknu, že bych ho doporučil zdejším návštěvníkům, aby ho posoudili sami.
Uživatelský avatar
Ištván87
Příspěvky: 2461
Registrován: 24 lis 2008 22:17

Re: Solo: Star Wars Story

Příspěvek od Ištván87 »

Za mě spokojenost. Vojta Dyk si to tu slušně dává, stejně tak Jan Kolařík a Jan Dolanský. Trochu slabší mi přišla Klára Jandová. ale spíš na začátku. Naopak Adéla Pristášová byla fakt skvělá ("Za mnou, soudroidi!"), stejně tak Petr Rychlý a Jan Dolanský. Byl jsem rád za Lenku Vlasákovou, která dabuje jen sporadicky, ale tady si nakonec moc nezahrála. Josef Pejchal byl úplně v pohodě. Že by Paula Bettanyho omlazoval, to mi nepřišlo. Nejslabší z celého dabingu byla asi Berenika Kohoutková (pro níž to byl nejspíš zatím nejslabší dabingový výkon, tak to budu brát jako náhodu). A abych pravdu řekl, tak Jiřího Dvořáka jsem vůbec nepoznal - pořád mi přišlo, že je to Pavel Vondra. Co se týče překladu, tak mi místy trochu neladil. Nevím, jak moc to vychází z originálu, ale ta napůl květnatá a napůl humpolácká mluva Qi'Ry (nebo jak se to skloňuje) mi chvílemi docela vadila. Ale jestli tak mluví i v originále, tak OK. Za mě slušný dabing. Epizody VII a VIII se mi líbily víc, ale bylo to o moc lepší než Rogue One.
Oblíbení dabéři: Zdeněk Hruška, Vladimír Dlouhý, Libor Hruška, Jiří Schwarz, Filip Jančík, Karel Heřmánek, Václav Postránecký, Jiří Bartoška, Jan Kanyza

Oblíbené dabérky: Vilma Cibulková, Ilona Svobodová, Helena Friedrichová, Zlata Adamovská
Uživatelský avatar
Markus
Senior admin
Příspěvky: 3323
Registrován: 22 bře 2008 17:04
Bydliště: Most
Kontaktovat uživatele:

Re: Solo: Star Wars Story

Příspěvek od Markus »

Sice dabing už moc nekomentuji, ale když jsem dal Rogue One takový klepec, je asi fér, abych byl taky pozitivní, když je k tomu konečně důvod. Rovnou napíšu, že Solo: Star Wars Story je pro mě bez debat nejlíp nadabovaný SW film vůbec. V podstatě ke každému Star Wars dabingu mám tu menší, tu větší výtky, ale tady můžu napsat, že se to povedlo na jedničku. Jak po stránce překladu, tak po stránce obsazení. Všechny hlavní role dabují herci, kteří umí dabovat a nepodrývají charisma originálního herce (na rozdíl od Rey v Ep. VII a VIII nebo Jyn v Rogue One) a nerozpadá se kontinuita napříč celou ságou. Dokonce se dbalo i na takový detail, aby se ukázal dabér z animovaného seriálu na stejnou postavu v hrané podobě. :-: Ano, ve Skryté hrozbě tu postavu daboval Brousek ml., ale řekl všehovšudy pár slov a navíc teď daboval Ackbara v posledních dvou epizodách. Pan Dvořák se na něj podle mě hodí dokonale, namluvil toho v Povstalcích podstatně víc a jsem rád, že se konal i ve filmu.

Jasně, taky bych na Woodym raději slyšel pana Mahdala, ale nemůžu mít všechno a Jan Kolařík je naprosto v pohodě, po chvíli mě to nijak nerušilo. Thandie Newton s nikým konkrétním spjatou nemám, tudíž nemám výhrad. Jan Dolanský nezněl jako Fry z Futuramy, takže pecka. :lol: Pašeráci, Han, všichni mluvili více méně hovorově, což je paráda. U Qi'Ry bych řekl, že byl záměr, aby jela tak napůl. Někdy mluvila, jak jí "huba narostla" a jindy jako pobočnice nafrněného gangstera se držela a jela spíš spisovně.

Víc už se asi rozepisovat nebudu, není to potřeba, prostě jsem spokojený. Kéž by takhle vypadal dabing Rogue One, ten vážně nedávám. Snad se tímto počinem blýská na lepší Star Wars časy. 8-)

P.S. Kdo mi to před nějakou dobou tvrdil, že je fuk, co je nebo není v animovaných seriálech a tudíž se tím vůbec není třeba řídit? :) Jestli tenhle film nedokázal, že seriály je naopak důležité ctít (i po stránce dabingu) jako plnohodnotnou součást Star Wars loru, tak už fakt nevím... :geek:
Obrázek
Uživatelský avatar
filip
Globální moderátor
Příspěvky: 9250
Registrován: 29 lis 2011 06:48

Re: Solo: Star Wars Story

Příspěvek od filip »

ZHODNOCENÍ:
Vojtěch Dyk je pro mě oříšek. Svou roli dabuje skvěle, na tom neshledávám žádný zápor, ostatně mě už nadchl, když daboval Sherlocka, škoda, že není využíván více. Avšak při poslechu mi stále připadalo, že mu chybí určitá drzost, rošťáctví v hlase, jakou měl Michal Dlouhý v dabingu epizod IV-VI z roku 2011, na který se navazuje. Za mě by dokonalou volbou byl pro režiséra asi moc dabingový hlas Oldřich Hajlich, myslím, že by byl zcela famózní, ostatně, když daboval mladého Pitta, byl skoro k nerozeznání od mladého Michala Dlouhého.
Jan Kolařík - první co mě napadlo, kde je sakra Zdeněk Mahdal? Postava určitě prošla castingem, ale abych se přiznal, tak Jan Kolařík pro měl byl nemastný, neslaný a to velice silně. Byl Zdeněk Mahdal na castingu, nebo ho ani nepozvali? Kdo ví.
Velice se mi líbila Klára Jandová, pokud se někomu líbila herečka Emilia Clarke (která mi tu nějak podezřelo moc připomínala Jennifer Lawrence), musel ji při poslechu české herečky, doslova žrát nebo se klidně i zamilovat. Tak jako já :D. Škoda, že se z ní vyklubalo, co se vyklubalo.
Co se týče dabingu jako celku, funguje skvěle, narozdíl od Rogue One - tohle je obrovské zlepšení. Také bych zmínil Adélu Pristášovou, přišlo mi, že měla lehce upravený hlas, ale to není podstatné. Obsazujte ji víc! V Jumanji, Star Wars - předvedla skvělé výkony, více ji angažujte, je to přijemné osvěžení stojatých dabingových vod. Co mě mrzí, že nebyl zachovaná na Darth Maula Otakar Brousek ml.. Pan Dvořák je výtečný dabér, ale pan režisér podle mě záměřně ignoruje obsazení předešlých epizod. Na těch pár slov na tuty casting nebyl, takže to absolutně nedokážu pochopit.
Co se týče překladu, nemám výtek. Za mě skvělá práce.
VERDIKT: 7/10
TOP HERCI: Filip Švarc, Ladislav Cigánek, René Slováčková, Anna Suchánková
TOP STUDIA: LS Productions, Studio Virtual, ČT, Petrásek, Barrandov
Uživatelský avatar
jackb
Globální moderátor
Příspěvky: 3354
Registrován: 25 kvě 2008 11:14

Re: Solo: Star Wars Story

Příspěvek od jackb »

Tak po druhém shlédnutí mohu s klidným svědomím prohlásit, že tohle je rozhodně nejlepší dabing Star Wars od Virtualu :-: . Zatímco dabing Epizody VII se mi líbil, Rogue One byl špatný a u Epizody VIII byl jenom fajn, tak tady to šlape.

Vojta Dyk mi traileru přišel herecky slabší, ale filmu jede hned od začátku a navíc dodává postavě trochu toho charismatu navíc, kde herec nemá tolik na rozdávání. Někde se řešilo, že Klára Jandová se na Emilii hodila jenom na začátku GoT, no já si osobně myslím, že sama herečka působí směšně, když chce být za drsňačku (a to i v jiných rolích), takže za mě velká spokojenost. Zbytek obsazení mi přišel taky výborný a Jan Dolanský na kterého jsem se těšil nejvíc, tak ten taky nesklamal.

Možná ještě zmínim, že mi trošku chyběl Zdeněk Mahdal, protože na tuhle roli by hrozně moc sednul, ale Jan Kolářík to ustál se ctí.

Ale hlavně obsazení konečně šlape jako celek, tohle mi vždycky na minulých filmech od Virtualu dost vadilo. Tak snad tohle nebude vyjímka a příště se zase nevrátíme ke klasice :) .
Uživatelský avatar
Nanamarak
Příspěvky: 1975
Registrován: 04 říj 2019 18:20

Re: Solo: Star Wars Story / Solo: A Star Wars Story

Příspěvek od Nanamarak »

Odpovědět

Zpět na „Filmy“