Český dabing ve formátech 7.1, Dolby Atmos a DTS:X

Diskuze o současném dabingu, zajímavosti...
Odpovědět
Kirk1979
Příspěvky: 10
Registrován: 20 srp 2023 11:49

Český dabing ve formátech 7.1, Dolby Atmos a DTS:X

Příspěvek od Kirk1979 »

Myslím, že by bylo fajn zmínit, které filmy se u nás dočkaly technologicky kvalitnějšího dabingu, než je v současnosti již velice rozšířený 5.1 dabing. Sluší se taky připomenout, že například na Netflixu či Disney + se sice Dolby Atmos zvuk vyskytuje, ale je to jen ořezávka plnohodnotného Dolby Atmos formátu, používaného k kině, jenž má v základu 7.1 kanálů a k tomu hromadu zvukových objektů. Netflixovský Dolby Atmos má pro změnu jen 5.1 kanálů a samostatné zvukové objekty. To, že tato nižší varianta Dolby Atmos zvuku obsahuje opravdu méně kanálů se dá zjistit v přehrávačích, pokud si dané pořady člověk stáhne na disk. Samotné zvukové stopy mají taky podstatně nižší velikost než plnohodnotná Dolby Atmos stopa, která bývá na Blu-ray discích. Tak například Dolby Atmos stopy seriálu Obi-Wan Kenobi mají velikost mezi 199,6 MB a 288,2 MB, zatímco stopa v plnohodnotné verzi Dolby Atmos formátu mívá velikost třeba 4 GB.

Takže dabing se 7.1 zvukem:
*Tři dny ke svobodě (2010)
*Jurský svět: Zánik říše (2018)
*Jurský svět: Nadvláda (2022)

O dalších filmech zatím nevím a je fakt, že zmíněné filmy ze série Jurský svět mohly být nadabovány klidně ve formátu DTS:X, protože mají originální zvuk právě v tomto formátu. Je teda taky fakt, že by se třeba Dolby Atmos dabingu mohly dočkat aji starší filmy - ostatně filmy z trilogie Jurský park se dočkaly nového zvukového mixu v Dolby Atmos formátu a Harry Potter se dočkal nového zvukového mixu v DTS:X formátu - pozor, nemám na mysli mix v dabingu. U těchto dvou sérií je český dabing pouze ve formátech Dolby Digital 5.1, či Dolby Digital 5.1 Ex.

Budu rád, když budete do diskuse přidávat další tituly.
Uživatelský avatar
John B
Moderátor
Příspěvky: 503
Registrován: 13 črc 2020 11:44

Re: Český dabing ve formátech 7.1, Dolby Atmos a DTS:X

Příspěvek od John B »

Rychle a zběsile 10, Fantastická zvířata: Brumbálova tajemství a Transformers: Probuzení monster byly v kině v 7.1 s cz dab tuším.

A pak vím, že existuje 7.1 u cz audiostopy na Není čas zemřít.
Odpovědět

Zpět na „Obecně“