V obraze / In the Know

Netflix, Amazon atd.

Moderátor: filip

Odpovědět
Uživatelský avatar
filip
Globální moderátor
Příspěvky: 9385
Registrován: 29 lis 2011 06:48

V obraze / In the Know

Příspěvek od filip »

Obrázek
Info: IMDB | ČSFD | FDB | SZ

DABING: SkyShowtime

1.SÉRIE
V českém znění: Zdeněk Mahdal - Zach Woods (Lauren), Dagmar Čárová - J. Smith-Cameron (Barb), Dana Černá - Caitlin Reilly (Fabian), Libor Hruška - Carl Tart (Carl), Jan Battěk - Charlie Bushnell (Chase), Jan Vondráček - Mike Judge (Sandy)

Dále v českém znění: Libor Terš - Ken Burns (Ken Burns), Jindřich Žampa - Finn Wolfhard (Finn Wolfhard), Pavel Dytrt - Jonathan Van Ness (Jonathan Van Ness), Antonín Navrátil - Mike Tyson (Mike Tyson), Martin Stránský - Hugh Laurie (Hugh Laurie), Zuzana Slavíková - Roxane Gay (Roxane Gay), Malvína Pachlová - Kaia Gerber (Kaia Gerber), Miroslava Součková - Nicole Byer (Nicole Byer)

Překlad: Martin Drtina
Dialogy: Zdeněk Mahdal
Produkce: Miroslav Vitvar
Zvuk a režie: Zdeněk Mahdal ml.
Pro Universal Pictures vyrobila Tvůrčí skupina Josefa Petráska ve studiu Pro-Time - 2024
TOP HERCI: Filip Švarc, Ladislav Cigánek, René Slováčková, Anna Suchánková
TOP STUDIA: LS Productions, Studio Virtual, ČT, Petrásek, Barrandov
Uživatelský avatar
Brocc
Příspěvky: 1339
Registrován: 24 úno 2009 18:38
Bydliště: Českomoravská Divočina....

Re: V obraze / In the Know

Příspěvek od Brocc »

Vidím, že tohle studio pokračuje v tradici podle hesla "co je doma, to se počítá". Víc k tomu nemá cenu dodávat.
zdenek_mahdal
Příspěvky: 6
Registrován: 12 srp 2015 12:33

Re: V obraze / In the Know

Příspěvek od zdenek_mahdal »

Něco mi k tomu dodejte, zajímalo by mě, co tím máte na mysli. Klidně i s nějakými nedávnými příklady. Mahdal ml.
Uživatelský avatar
Brocc
Příspěvky: 1339
Registrován: 24 úno 2009 18:38
Bydliště: Českomoravská Divočina....

Re: V obraze / In the Know

Příspěvek od Brocc »

Jak moc nedávnými? Tradice ve způsobu obsazování v rámci TSJP trvá dneska už v podstatě víc desetiletí a bohužel zanechala na dabingu nesmazatelnou stopu. Vy v ní jen úspěšně pokračujete. Což je škoda, doufal jsem, že nová generace dabingových tvůrců by mohla přinést větší přehled a s tím i spojený cit pro obsazování. Ale ono ne. Ale zase tu alespoň vystupujete sám za sebe a neschováváte se tu za anonymní účty jak to dělají jiní vaši kolegové aby mohli nadávat na práci jiných.

Vážně nechápu, proč byla hlavní role obsazena takhle (teda chápu proč, ale jako řečnický obrat). Ta postava je evidentně čtyřicátník a působí tam kontrast se staršíma postavama což takhle teda nevím jak bude. A je jedno, že je to animace, má to nějakou logiku.
zdenek_mahdal
Příspěvky: 6
Registrován: 12 srp 2015 12:33

Re: V obraze / In the Know

Příspěvek od zdenek_mahdal »

Já spíš nevěděl, kam tím svým výrokem míříte. Jestli na obsazení hlavní role, nebo na to, že dělám zvuk a režii, nebo na něco úplně jiného.

Úplně nesouhlasím s tím, že obsazovaní v rámci TSJP je “malá domů” tak, jak prezentujete. Ono by to ani nedávalo finanční smysl, u těchto nízkorozpočtových projektů mají dabéři pět korun padesát. Spíš než cokoli, je to otázka časových dispozic a kvalit.

Nebudu lhát, trochu mě uráží nařčení, že obsazuju bez rozmyslu. V dabingu jsem vyrostl, mám k němu vztah a dělám ho proto, že mě baví. Finanční hledisko na dnešním trhu skutečně není ten hlavní motivátor, který by mě u řemesla držel. Nejen u zvuku, ale i u režie se vždy snažím ctít originál, nicméně hlasová podobnost není vždy jediný a hlavní faktor. Herecký rejstřík, ale i profesní připravenost (která je zásadní hlavně u těchto “rychlokvasných” nízkonákladových projektů), jsou stejně tak důležité. Věk herce taky není zcela směrodatný, kor u animovaných věcí. A konkrétně u tohoto seriálu bylo potřeba dostat hlavní postavu do poloh, o kterých jsem věděl, že táta zvládne. Prostě ze sebe udělat “debila”. Ono by ale možná bylo lepší hodnotit spíš výsledek, a ne jen obsazení na papíře, v tu chvíli je to konstruktivní kritika. To už je ale takový nešvar celého fóra.

I přes to se snažím ctít nějakou “demokracii”, a obsazovat herce tak, jak si tu “lid odhlasoval”. Což ale vy, vzhledem k vašim výrokům o tom, kdo by měl dabovat Hugh Jackmana, taky nectíte. Člověk se holt nezavděčí všem. Projeďte si ale mojí předchozí tvorbu, a schválně mi řekněte, v jakých případech “úspěšně pokračuji v obsazovaní bez citu a přehledu”. A pokud se nechcete dopouštět argumentačních faulů, tak prosím, hodnoťte až výsledný produkt, a ne jen popis na papíru. Pak si můžeme popovídat o tom, jestli to byl průser, co zanechal nesmazatelnou stopu, a vezmu si to k srdci.
Uživatelský avatar
Brocc
Příspěvky: 1339
Registrován: 24 úno 2009 18:38
Bydliště: Českomoravská Divočina....

Re: V obraze / In the Know

Příspěvek od Brocc »

Já rozhodně nectím "co si lid odhlasoval". Podle mého názoru tady lid nemá hlasovat, to se ví. Od toho jsou tu podle mě tvůrci dabingu aby zajistili, že ten "přechod" na českou verzi bude co nejvěrnější, s citem a logikou.

Mě zase uráží, že tvůrci dabingu mě považují za někoho, kdo by měl být jen konzument a protože nejsem od fochu, tak vlastně namám právo nějakým způsobem něco kritizovat. Pokud byste si prošel moji historii, tak víte, že nejsem někdo kdo kritizuje nekonstruktivně. Ve vší úctě, ale pokud obsazujete bez castingu, tak vlastně děláte stejnou věc. A já si troufnu tvrdit, že za nějakých skoro 30 let sledování filmů jsem schopný některé věci posoudit. Vzhledem k tomu, že mám naposlouchané a nasledované jak dabéry, tak ale i herce v originále, tak mám možná větší přehled než někteří dabingoví tvůrci u nás a takových je nás tu víc. Jsou tady samozřejmě lidé, kteří hodnotí tak, že řeknou, že dabing je "nepoužitelný" a tím to končí. Žádný argument, nic. To je samozřejmě taky pravda.

Co se týče TSJP, tak tu tvorbu tady sledujeme minimálně od konce 90. let a probíhalo to přesně jak popisujete, že ne. Mahdal, Navrátil, Podhůrský, Kolár, Tůma, Saic. Tyhle jména byly prakticky v každém dabingu. Kolikrát to vypadalo, že se jen rozlosovávali. V modernější éře se to asi trochu rozbilo, ale zase byly jiné nešvary, například práce pana Koutného byly v některých případech hrozné, plné chyb.

U Hugh Jackmana si stojím za tím, že váš otec je svým projevem moc daleko originálu. Ale to není nic osobního, podobně si myslím, že třeba Tomáš Juřička je nesmyslné obsazení u Willa Smitha, tam je to ještě horší.

Rozhodně negeneralizuji a nemyslím, že vaše tvorba je špatná, ale třeba tady s vaší argumentací nesouhlasím. To, že je něco animované, tak to neznamená, že to nemá logiku.
zdenek_mahdal
Příspěvky: 6
Registrován: 12 srp 2015 12:33

Re: V obraze / In the Know

Příspěvek od zdenek_mahdal »

Určitě vám neříkám, že nemáte právo něco kritizovat. Jen si myslím, že by bylo vhodné kritizovat až celek, a ne jen obsazení na papíře, to uznejte, že nemá logiku. Tu logiku za rozhodnutím obsadit tátu byste třeba našel ve chvíli, kdy byste to viděl. Já neříkám, že by neexistovaly lepší možnosti, ale zároveň se o tom nemůžeme bavit jen v teoretické rovině. To je přesně ta nekonstruktivní kritika.

Já mám nakoukaných taky 30 let, jak originálů, tak dabingů, magistra z filmu k tomu. Rád bych si myslel, že díky tomu umím posoudit co je špatně, a aktivně se snažím tomu vyvarovat. To, že režíruju, je přesně toho důvodu, že mě jako zvukaře nebavilo být součástí odfláknuté práce některých tvůrců. Zároveň ale vnímám, že dabing nedělám pro sebe, ale pro diváka. A ve chvíli, kdy se majorita zarytých fanoušků (kteří jsou tak pohlcení dabingem, že jsou ochotní se mu věnovat ve volném čase i na fóru), shodne na spjatých hercích, bylo by mi proti srsti jim do toho házet vidle. Pokud už postavu půlka státu poslouchá s jedním hlasem 20 let, nepřišlo by mi adekvátní to měnit, ač by to bylo věrnější originálu. Chápu vás a váš názor, ale realita je taková, že víc lidí by to naštvalo, než uspokojilo.

Co se castingů týče, to je luxus, který si člověk může dovolit jen u netflixu, nebo dabingu do kina. Rozpočty nám absolutně neumožňují dělat castingy, leda by herci byli ochotní na ně jezdit zadarmo. A těžko chtít po někom jet na casting přes celou prahu, když by mu výhra role vydělala tak možná na nákup. A někdy to dopadá i tak, že supervisor to i na základě castingu obsadí naprosto neadekvátně. Ono to prostě bohužel není tak černobílé a celé je to v poslední době hra na kompromis. Bylo to tak vždy, ale s dnešními rozpočty to platí dvojnásob.
Uživatelský avatar
Brocc
Příspěvky: 1339
Registrován: 24 úno 2009 18:38
Bydliště: Českomoravská Divočina....

Re: V obraze / In the Know

Příspěvek od Brocc »

Tak já vám nevyčítal, že neděláte casting. Já pouze zastávám názor, že pokud jako tvůrci obsazujete na základě dojmu, tak já to na základě toho samého dojmu můžu nějakým způsobem komentovat. A nemyslím, že je to samo o sobě špatně. Špatně je to ve chvíli, kdy je to jediné kritérium podle kterého ten dabing bude člověk hodnotit. Jako takové "preview" si myslím, že je v pořádku.

No, ve vší úctě, ale máte dost naivní a přehnané mínění o uživatelích tohoto fóra a vlastně i dosahu dabingu jako takového. Taky jsem ho měl, ale poznal jsem, že tohle forum slouží z 90 procent jako skutečně jenom hodnocení obsazení. Takže mně to na jednu stranu vyčítáte, ale na druhou chcete tvořit přesně podle toho zavedeného "sytému". O názorových korouhvičkách zdejších uživatelů bychom se tu mohli bavit dost, ale už takhle jsme v off topicu.

Budu rád pokud budou tvůrci, kteří přijdou s nějakým větším přehledem a budu vám fandit, ale podle co jste napsal, tak se to moc neposune, pokud se pojede stále podle zvyku. Navíc falešného, protože tady stačí jeden úspěšný film populární značky a po zavedeném spojení neštěkne pes. Nědělal bych to pro sebe, ale ani pro diváka, dělal bych to film a dabing jako takový. Děkuji za reakci a objasnění procesu.
Odpovědět

Zpět na „Dabované novinky - Online videotéky“