Pevnost Saganne / Fort Saganne

Nové i ty starší

Moderátor: ReDabér

Odpovědět
Petersen
Příspěvky: 228
Registrován: 17 úno 2010 21:38

Pevnost Saganne / Fort Saganne

Příspěvek od Petersen »

Obrázek
Info: IMDB | ČSFD | FDB

1. DABING (Nova, DVD)
V českém znění: Zdeněk Mahdal - Gérard Depardieu (Charles Saganne), Jiří Samek - Philippe Noiret (Dubreuilh), Tomáš Šolc - Salah Teskouk (Embarek), Martin Stránský - Florent Pagny (Lucien Saganne) + Philippe Deplanche (Geindroz), Miroslava Součková - Sophie Marceau (Madeleine) + Laurent Lavollay-Porter (Sagannův synek), Antonín Kaška - Robin Renucci (Hazan) + Ernest von Rintelen (německý vojenský lékař) + (více rolí) + (titulky), Pavel Pavlovský - Saïd Amadis (Amajar), Zdeněk Mucha - Jean-Louis Richard (Flammarin), Josef Nechutný - Roger Dumas (Victor Vulpi) + Teddy Bilis (Baron Soucy) + (více rolí), Monika Švábová - Catherine Deneuve (Louise), Jakub Zindulka - Hippolyte Girardot (Courette) + Daniel Aubert (Wattignies) + (vojenský sluha), René Přibil - Pierre Tornade (Sagannův otec), Milan Rybák - Michel Duchaussoy (Baculard d'Arno) + Jean-Laurent Cochet (ministr Bertozza), Ivana Finková - Sophie Grimaldi (Paní Saint-Ilette), Marie Grafnetterová - (arabská služka)

Překlad: Veronika Šmigolová
Zvuk: Vladimír Fila
Dialogy a režie: Miroslav Horáček
Vyrobilo: Studio West Plzeň pro ČNTS Nova, 1994

2. DABING (ČT)
V českém znění: Petr Štěpán - Gérard Depardieu (Charles Saganne), Miroslav Donutil - Philippe Noiret (Dubreuilh), Klára Issová - Catherine Deneuve (Louise), Barbora Poláková - Sophie Marceau (Madeleine of Saint-Ilette), Jan Vlasák - Michel Duchaussoy (Baculard d'Arno), Ladislav Mrkvička, Robert Hájek, Václav Knop - Roger Dumas (Victor Vulpi), Martin Finger, Josef Nedorost, Lukáš Hlavica - Jean-Louis Richard (Flammarin), Petr Lněnička, Marek Holý - Philippe Deplanche (Geindroz), Petra Jindrová, Zdeněk Maryška - Pierre Tornade (Sagannův otec), Stanislav Lehký - Jean-Laurent Cochet (ministr Bertozza), Ivo Kubečka

Překlad: Kateřina Vinšová
Dramaturgie: Zuzana Kopečková
Mistr zvuku: Radim Štětina
Asistentka režie: Hana Somolová
Vedoucí produkce: Miloš Kostner
Vedoucí dramaturg: Alena Poledňáková
Vedoucí realizace: Vladimír Tišnovský
Dialogy a režie českého znění: Elmar Kloss
Vyrobila: Česká televize 2014
Naposledy upravil(a) Petersen dne 08 srp 2018 16:29, celkem upraveno 3 x.
Petersen
Příspěvky: 228
Registrován: 17 úno 2010 21:38

Re: Pevnost Saganne / Fort Saganne

Příspěvek od Petersen »

Podle mého soudu v dabingu exceluje Tomáš Šolc, skvělí jsou také Josef Nechutný a Pavel Pavlovský. S výjimkou Samka a Muchy je obsazení spíš divadelně typové než podle hlasů (Nechutného Vulpi, Pavlovský, Švábová, Zindulkův Courette, ukolébavkově zpěvná Grafnetterová z operety). Překvapuje mě časté obsazení Josefa Nechutného, který má dobře zapomatovatelný hlas, narozdíl třeba od Milana Rybáka nebo i Reného Přibila. Obsazení posledně jmenovaného pouze na jednu roli sice odpovídalo jeho postavení 2. muže činoherního ansámblu DJKT, ale jinak by Pierra Tornada nádherně nadaboval právě Nechutný a než se na scéně objeví Vulpi, diváci by jeho hlas snad zapomněli. Zdá se mi, že zvlášť u Jakuba Zindulky pokulhává režijní vedení.

Překlad a dialogy kazí tento dabing nejvíc. Zvuk asi nebyl žádný zázrak ani tenkrát, ale těžko říci, zda za jeho ozvěnou a pulzováním stojí současná "pětikanalizace", nebo zda si Vladimír Fila hrál s digitálními efekty. Není divu, že řada slov autorovi nejapných titulků unikla, ale může to být i vina dabérů (ostatně se snažím sedat v DJKT do třetí řady, abych rozuměl právě i takovému Zdeňku Muchovi:-) Ačkoli tento dabing považuji hlavně za archivní záležitost pro fandy plzeňského dabingu, myslím, že kvalitě filmu vcelku odpovídá.
Naposledy upravil(a) Petersen dne 26 srp 2012 23:13, celkem upraveno 1 x.
Uživatelský avatar
Newmy
Příspěvky: 4722
Registrován: 08 dub 2008 19:16
Bydliště: Brno
Kontaktovat uživatele:

Re: Pevnost Saganne / Fort Saganne

Příspěvek od Newmy »

Není náhodou Miroslav Horáček pseudonym Mahdala?
http://nalovustatistik.cz/ - Statistiky soutěžního pořadu Na lovu
https://dabdb.cz/ - Nová databáze českého dabingu
Petersen
Příspěvky: 228
Registrován: 17 úno 2010 21:38

Re: Pevnost Saganne / Fort Saganne

Příspěvek od Petersen »

Vzhledem k tomu, co říká na svých stránkách Antonín Kaška ("seděl jsem Zdeňku Mahdalovi za zády") je to dost možné.
Lukiz
Příspěvky: 3478
Registrován: 18 pro 2008 22:25

Re: Pevnost Saganne / Fort Saganne

Příspěvek od Lukiz »

Asi je třeba celá citace pana Kašky: "Bývalý člen plzeňského divadla Zdeněk Mahdal přivezl v roce 1994 deset filmů z TV Nova a na nich jsme se učili. Herci z Plzně namlouvali menší role, pro hlavní se zvali hosté z Prahy - Ladislav Županič, Jarmila Švehlová. Já jsem navíc poznával, jak se dabing režíruje - seděl jsem Zdeňku Mahdalovi za zády a rozšiřoval si drobné zkušenosti z dob DAMU, kdy jsem poznal při práci věhlasného režiséra K.M.Walló. Po tři čtvrti roce se však kontakty s Novou přerušily."
Ferry
Příspěvky: 878
Registrován: 08 kvě 2012 19:45
Bydliště: Plzeň

Re: Pevnost Saganne / Fort Saganne

Příspěvek od Ferry »

kubik-dulik píše:To je trochu divný, když je tam v tom dabingu spjatý dabér...
Zde hraje roli věkový rozdíl. Depardieovi bylo ve filmu 36 let a jelikož je dabing z roku 2014 nemohli obsadit 63-letého Donutila.
Oblíbení dabéři: Lukáš Hlavica, Filip Jančík, Jaromír Meduna, Jiří Plachý
Oblíbené dabérky: Kateřina Lojdová, Jitka Ježková, Dana Černá, Tereza Bebarová
Uživatelský avatar
Budy
Příspěvky: 4092
Registrován: 18 kvě 2008 18:59

Re: Pevnost Saganne / Fort Saganne

Příspěvek od Budy »

Opět děkuji za neoposlouchané hlasy. :-:
18.05.2008 – 07.05.2015
Uživatelský avatar
Michaela2
Admin
Příspěvky: 7007
Registrován: 17 srp 2011 02:29
Bydliště: Praha

Re: Pevnost Saganne / Fort Saganne

Příspěvek od Michaela2 »

tak Elmar Kloss obsazuje vždy neosposlouchané hlasy ;)
Uživatelský avatar
Ištván87
Příspěvky: 2463
Registrován: 24 lis 2008 22:17

Re: Pevnost Saganne / Fort Saganne

Příspěvek od Ištván87 »

Teď když to tak poslouchám, tak náhodou Petr Štěpán má v hlase jistý náznak Miroslava Donutila. Nemají stejný hlas, ale občas to slyším v tónu. Trošku toho Donutilovského tónu tam je - tedy Donutilovského tónu v dabingu. Trošku mi to připomíná případ, kdy mi hlas Jana Dolanského silně připomínal Ladislava Mrkvičku v dabingu k filmu Velký risk. Takže nejsem proti tomu, když budou chtít udělat dabing k nějakému filmu s mladým Gérardem Depardieuem, který ještě nemá dabing, tak Petr Štěpán nebude špatná volba.
Oblíbení dabéři: Zdeněk Hruška, Vladimír Dlouhý, Libor Hruška, Jiří Schwarz, Filip Jančík, Karel Heřmánek, Václav Postránecký, Jiří Bartoška, Jan Kanyza

Oblíbené dabérky: Vilma Cibulková, Ilona Svobodová, Helena Friedrichová, Zlata Adamovská
cenda
Příspěvky: 740
Registrován: 04 čer 2011 13:30
Bydliště: Zlínský kraj

Re: Pevnost Saganne / Fort Saganne

Příspěvek od cenda »

To je docela možný, protože jak Petr Štěpán, tak Miroslav Donutil pocházejí a mají respektive měli angažmá v Brně. Tak jestli to nebude tím.
"Vy byste beze mě v tomhle státě ani hubu neotevřel"
Odpovědět

Zpět na „Filmy“