JFK / JFK

Nové i ty starší

Moderátor: ReDabér

Uživatelský avatar
Roko
Admin
Příspěvky: 3232
Registrován: 09 srp 2009 11:39

JFK / JFK

Příspěvek od Roko »

Obrázek
Info: IMDB | ČSFD | FDB

1.DABING: ( VHS, TV )
V českém znění: Miroslav Donutil - Kevin Costner (Jim Garrison), Zuzana Schulzová - Sissy Spacek (Liz Garrisová), Pavel Rímský - Jay O. Sanders (Lou Ivon), Dalimil Klapka - Michael Rooker (Bill Broussard) + Joe Pesci (David Ferrie), Oldřich Vlach - Donald Sutherland (pan X) + Jack Lemmon (Jack Martin), Jan Vlasák - Gary Oldman (Lee Harvey Oswald), Jan Přeučil - Tommy Lee Jones (Clay Shaw) + John Candy (Dean Andrews), Petr Pospíchal - Kevin Bacon (Willie O'Keefe), Helena Friedrichová - Laurie Metcalf (Susie Coxová), Radan Rusev - Edward Asner (Guy Bannister) + Walter Matthau (Long), Hynek Votoček - Sean Stone (Jasper Garrison), Kateřina Pospíšilová - Amy Long (Virginia Garrisová), Zdeněk Mahdal, Josef Velda, Alena Procházková, Karel Chromík

Zvuk: Ivo Novák
Produkce: Ivan Hanuš
Překlad: Daniela Klečková
Režie: Milan Peer
Vyrobilo: Filmové Studio Barrandov Dabing pro Warner Home Video 1992

2.DABING: ( ČT )
V českém znění: David Novotný - Kevin Costner (Jim Garrison), David Matásek - Donald Sutherland (pan X), Lukáš Jurek - Jay O. Sanders (Lou Ivon), Jiří Prager - Joe Pesci (David Ferrie), Filip Čapka - Michael Rooker (Bill Broussard), Václav Postránecký - Jack Lemmon (Jack Martin), Kateřina Lojdová - Laurie Metcalf (Susie Coxová), Tereza Bebarová - Sissy Spacek (Liz Garrisová), Jiří Čapka - Tommy Lee Jones (Clay Shaw), Jiří Bábek - Gary Oldman (Lee Harvey Oswald), Miroslav Hanuš - John Candy (Dean Andrews), Marek Holý - Kevin Bacon (Willie O'Keefe), Miloš Vávra - Edward Asner (Guy Bannister), Zbyšek Horák, Tomáš Juřička - Wayne Knight (Numa Bertel), Ernesto Čekan - Tomas Milian (Leopoldo), Svatopluk Schuller, Daniel Bambas, Eliška Burkert-Nezvalová, Andrea Elsnerová, Jaromír Meduna - Walter Matthau (Long), Jan Vondráček, Oldřich Vlach - John Finnegan (soudce Haggerty), Rudolf Kubík, Ondřej Kavan, Radka Fidlerová, Roman Víšek, Ivana Milbachová, Mikuláš Převrátil - Sean Stone (Jasper Garrison), Alena Kokrdová - Amy Long (Virginia Garrisová), Lukáš Hlavica, Týna Průchová, Petr Svoboda, Pavel Šrom, Jan Vágner, Karel Gult, Michal Gulyáš, Jiří Havel, Martin Janouš, Monika Krátká, Stanislav Lehký, Daniel Margolius, Milan Slepička, Martina Šťastná, Milada Vaňkátová, Jaroslav Vlach, David Voráček

Překlad: Jarmila Hampacherová
Dramaturgie: Ladislav Kadlec
Mistr zvuku: Ladislav Krýsl
Asistentka režie: Hana Zapletalová
Vedoucí produkce: Markéta Vyšínová
Vedoucí dramaturg: Alena Poledňáková
Vedoucí realizace: Pavel Fuchs
Dialogy a režie českého znění: Michal Vostřez
Vyrobila: Česká televize 2015
Naposledy upravil(a) radik92 dne 16 úno 2011 20:30, celkem upraveno 5 x.
Uživatelský avatar
palg
Příspěvky: 4369
Registrován: 05 led 2009 23:21
Bydliště: Senica

Re: JFK / JFK

Příspěvek od palg »

v tomto jinak skvělém filmu mě sklamal dabing, že pan Klapka a pan Vlach daboval dvě dost známé a důležité postavy. a taky daší double dabing...Radan Rusev - Walter Matthau a to není jenom tohle...Sice pan Donutil byl skvělý na Costnera...na 92 rok to docela sedí (dabing). Sice sem odpůrcem nových dabingů, ale v tomhle případě bych udělal výjmku.
další doplnění: Jan Přeučil - John Candy
Technická spolupráce: VIDEO STUDIO KLONDIKE KF, a.s.
Vladajsoucna
Příspěvky: 641
Registrován: 14 pro 2010 20:26

Re: JFK / JFK

Příspěvek od Vladajsoucna »

Novej dabing by to chtělo, nicméně Donutil i Klapka jako Pesci jsou vynikající, zbytek samozřejmě odpovídá datu svého vzniku. Pokud by nový dabing vyrobila ČT, Donutila by klidně mohla získat, skoro 80letého Klapku na čtyřicátníka Pesciho už však těžko, což by byla škoda, protože vedle Postráneckého je Pesciho nejlepším dabérem.
Uživatelský avatar
Budy
Příspěvky: 4087
Registrován: 18 kvě 2008 18:59

Re: JFK / JFK

Příspěvek od Budy »

Miroslav Donutil daboval Costnera naposledy před 11 lety. Celkem dlouhá pauza. Od té doby sice nadaboval celkem hodně krát Gérarda Depardieua, ale na K.C. ho už nikdo neobsazuje.
18.05.2008 – 07.05.2015
Historik
Příspěvky: 2788
Registrován: 17 lis 2009 18:59
Bydliště: Praha

Re: JFK / JFK

Příspěvek od Historik »

Český VHS dabing tento týden i na slovenské STV1.
Kromě hlavní role duplicitami dabérů včetně výrazných hlasů a někdy i jejich obsazením dabing do značné míry znehodnocuje film a místy působí přímo komicky. Dalimil Klapka ve svých mnoha postavách sice jako výborný imitátor úspěšně mění hlas a dikci (např. na rozdíl od "jednotvárného" Jana Přeučila), ale na jeho postavách ve věkovém rozpětí asi 35-70 let je to místy opravdu směšné.
Uživatelský avatar
Budy
Příspěvky: 4087
Registrován: 18 kvě 2008 18:59

Re: JFK / JFK

Příspěvek od Budy »

Ano, je to škoda, že tam každý dabuje několik i hlavních postav. Přitom některá jména bychom v dnešním dabingu po kupě jen těžko hledali.
18.05.2008 – 07.05.2015
Uživatelský avatar
puffy
Příspěvky: 1126
Registrován: 18 lis 2009 17:46

Re: JFK / JFK

Příspěvek od puffy »

Na blu-ray vysla reziserska verzia, takze by sa musel zaplatit novy dabing.
U tak stareho filmu sa predpoklada mala predajnost, takze mozeme byt radi, ze sa Bontonu podarilo presadit aspon cz titulky pri vyrobe medzinarodneho disku. Holt sme maly trh.
18.11.2009 - 28.12.2016
wasrik
Příspěvky: 67
Registrován: 06 led 2012 17:05

Re: JFK / JFK

Příspěvek od wasrik »

Jak to tak vypadá, ČT bude dělat nový dabing a na 99% ještě letos, ale otázka obsazení je IMHO v tomto případě velmi komplikovaná, protože pan Donutil je v tom prvním snad nepřekonatelný... Dnes, po více jak 20-ti letech by to už nemuselo být ono (přece jen - věkový rozdíl mezi tehdejším Kevinem a dnešním p. Donutilem je 28 let!), ale i tak bych o něm zauvažoval, být na místě pana režíséra. Ideální by bylo namíchat hlasy z prvního dabingu a nakombinovat je (i malé role) s novými, tak aby jednu osobu vždy mluvil jeden dabér (např. nechat pana Vlacha na Donaldu Sutherlandovi a Jacka Lemmona předat nově panu Brabcovi, Jan Přeučil - Tommy Lee Jones, John Candy - nově např. Michal Pavlata nebo Jiří Prager, atd.) a samozřejmě zachovat ruchy a zvuky v plné kvalitě, ale zřejmě by se to prodražilo. Každopádně si myslím, že jako experiment by to za to stálo, ale pochybuji, že je to realizovatelné. Taky je otázka, na kterou verzi se bude dabing dělat... :-? A protože už nemáme Vladimíra :( , líbil by se mi Michal Dlouhý (má lehce podobné zabarvení hlasu, ale trošičku drsnější, což by mohlo perfektně sedět). Jen se bojím, aby nevybrali Zdeňka Mahdala. Mám ho rád na jiných hercích (Harrelson, Cage) nebo jiných rolích Kevina (např. Kevin - padouch, dobrodruh, mstitel), ale konkrétně do této -vyloženě charakterní- role by se podle mě absolutně nehodil. Ta postava je výrazná osobnost, ale současně plná citu (podobně jako je hlas K.C. v originále), tak to chce nějakou noblesnější a současně emotivnější polohu, což uměl výborně Vladimír a má to tam i Michal (takový malý tip ;) ) No, ještě tak pan Vízner (bohužel, věkový rozdíl je dokonce 32 let!), ale Michal by byl podle mě super. Nikoho jiného, než výše zmiňované tři pány (Dlouhý, Donutil, Vízner) si neumím představit. No uvidíme, jak to dopadne... :)
BTW, zkusme tak trochu hlasovat, kdo by byl nejvhodnější, třeba tím výběr částečně ovlivníme ;)
Naposledy upravil(a) wasrik dne 11 kvě 2015 00:42, celkem upraveno 1 x.
wasrik
Příspěvky: 67
Registrován: 06 led 2012 17:05

Re: JFK / JFK

Příspěvek od wasrik »

No podle všeho by to měl dělat pan Michal Vostřez (jeden z nejlepších režisérů), tak si myslím, že ten výběr bude pečlivý... Vlad. Beneše mám rád, ale má moc specifický hlas a polohou i barvou je jinde, než K.C. Mně příjde moc dobrá volba ten Michal D., no a pak samozřejmě výše zmiňovaný p. Donutil, ale asi by to předtím chtělo nějaké (např. heliové :lol: ) kokino na změkčení hlasu, i když musím uznat, že zatím nezní nijak "staře".

A z uživatelen Videofil naprosto souhlasím, tento film je v originále skvělý a je jasné, že pokud je to režisérská verze, na kterou neexistuje dabing, vezměme zavděk verzí s titulky (sám jsem si ji v pondělí objednal ;) )
Naposledy upravil(a) wasrik dne 12 kvě 2015 22:44, celkem upraveno 1 x.
Uživatelský avatar
bloom
Globální moderátor
Příspěvky: 6806
Registrován: 18 črc 2008 17:43

Re: JFK / JFK

Příspěvek od bloom »

Já osobně bych si ani MD nepřál, dnes už by se na tu roli moc nehodil (pokud se bavíme o barvě hlasu, je ještě vzdálenější než V. Beneš). Michal Dlouhý by se i mně líbil.

Já bych byl hlavně rád, kdyby si některé herce nadabovali jejich dabéři, třeba Waltera Matthau Jaromír Meduna a hlavně Jacka Lemmona Vladimír Brabec. Jsou to menší postavy, ale v případě Lemmona je role celkem důležitá a pan Brabec by tu na Lemmona nemusel znít staře.
Odpovědět

Zpět na „Filmy“