Vetřelec 1979 poprvé v českých kinech

Povídejte si i o věcech, které nesouvisí přímo s dabingem
Odpovědět
ArchivSeeker
Příspěvky: 2
Registrován: 24 pro 2020 14:56

Vetřelec 1979 poprvé v českých kinech

Příspěvek od ArchivSeeker »

Zdravím! :).. Hledám jakéhokoli pamětníka, který pamatuje Vetřelce když byl v 80. letech poprvé v Československu v kinech. Rodiče tehdy byli v kině víc než jednou na těchto promítáních a celý život mi tvrdí, že tenkrát v těch kinech byla delší verze (sestřih) filmu než ta, která je "dnes" k dostání všude (DVD, blu-ray). Film je naší velkou rodinnou klasikou, ale nikdy jsem nikde nenarazil na byť střípek informace o tom, jestli jim to "jen připadalo" nebo jestli tu opravdu byla promítána tenkrát nějaká jiná verze tohoto filmu. Např. scéna kdy na Kanea skočí facehugger a v theatrical verzi filmu (potažmo i v DC) je výprava zpátky u Nostroma, údajně chybí spousta záběrů toho jak Kanea vytáhnou zpátky nahoru, jak neví co s ním, jak se vydají zpátky... Vím, že tyto věci jsou popsány například v knižní novelizaci, ale tohle v tom filmu prý tenkrát bylo, z toho co si pamatují rodiče. Jestli by se tu našel někdo kdo opravdu pamatuje tehdejší projekce nebo má nějaké dochované info o tom, jak dlouhé projekce to byly apod, či cokoli ohledně historek a zážitků z tehdejších projekcí, moc rád si to přečtu, zajímá mě úplně všechno na toto téma. Děkuji! :)
Uživatelský avatar
Skoluda
Příspěvky: 59
Registrován: 25 říj 2010 23:23

Re: Vetřelec 1979 poprvé v českých kinech

Příspěvek od Skoluda »

Film sa v Československu premietal ako panoramatický 70mm film s 6-kanálovým magnetickým zvukom v kinách, ktoré takúto projekciu umožňovali. V ostatných kinách sa premietala 35mm širokouhlá verzia. Obidve verzie boli titulkované, v kinách dabovaná verzia nebola. Film som v tej dobe videl niekoľkokrát, ale naozaj nemám odvahu tvrdiť, že niektorá scéna tam určite bola, alebo nebola. Časová pamäť je dosť zradná, ako som mal možnosť sa presvedčiť už niekoľkokrát. Jedno je ale isté, vidieť Votrelca na panoramatickom plátne je jednoznačne nezabudnuteľný zážitok na celý život. Našťastie sa Votrelec premietal toto leto v Banskej Bystrici na Amfiteátri z pôvodnej 70mm kópie. A môžem potvrdiť, že sa to zhoduje s tým, čo poznáme ako theatrical (kino) verzia. Pár fotiek z projekcie sa dá pozrieť tu.
ArchivSeeker
Příspěvky: 2
Registrován: 24 pro 2020 14:56

Re: Vetřelec 1979 poprvé v českých kinech

Příspěvek od ArchivSeeker »

Wow! :).. Tak tohle je úžasné, díky moc za info z tehdejší doby a za odkazy na tu proběhlou reprízu, famózní. Ta galerie fotek je poklad! :)
Odpovědět

Zpět na „Mimo mísu“