od Krikri » 30 pro 2020 07:31
Za telenovelu to hanlivě a velmi nepřesně označují pouze Češi, kteří tímto seriálem opovrhují a nebo ho dokonce ani nikdy neviděli a jen papouškují stádní názory odpůrců. První dva seriály Helena a její chlapci a Rozmary lásky jsou žánrově romantický sitcom, třetí seriál Les vacances de l'amour je už úplně jiný žánr, zejména první tři řady (díly 1-89) jsou něco mezi dobrodružným, krimi a akčním žánrem a až poslední dvě řady (díly 90 - 160) jsou zas víc návratem do romantiky. Poslední seriál Les Mystères de l'amour je převážně romantický s občasnými prvky dramatu. Kdo jiný než já by to měl vědět lépe, jakožto vlastník prvního seriálu komplet v češtině, z druhého prvních 65 dílů česky a zbylé díly s ruským rychlodabingem, z třetího seriálu jsem viděl v originále většinu dílů, pouze tu nejakčnější třetí řadu (díly 37-89) jsem jen letmo prolítl a z posledního seriálu jsem shlédl kompletních prvních 8 řad (z toho 1-7 v ruštině, osmou v originále). Proto jako nejvěrnější a nejvíce znalý divák této tetralogie mám na ni objektivní a nezkreslený pohled. Nevím o žádném jiném seriálu, do kterého by Češi i po čtvrt století po jeho odvysílání na našich obrazovkách tolik kopali, jako právě do Heleny a jejich chlapců, už je to vlastně takový typicky český národní sport. Většinou ani autoři českých článků o tomto seriálu a jeho pokračování nic nevědí a jen narychlo si někde něco málo vyhledali, pravděpodobně na mém ČSFD profilu. Už ten poslední odstavec článku je dost nepřesný:
"A pokud vám seriál se dvěmi sériemi z roku 1992 nestačil, známou partu si můžete připomenout volným pokračováním Rozmary lásky, Les vacances de l'amour, kde se parta vydá na ostrov v Karibiku nebo nejnovějším Les Mystères de l'amour, který známé hrdiny zobrazuje už ve středním věku. Poslední série se dotočila teprve v loňském roce."
Tak přesně, seriál Helena a její chlapci nebyl rozdělen na série, jelo se tahem epizoda 1 - 280 po dobu téměř tří let (1992-94). A jak že si čeští diváci mají Rozmary lásky připomenout? Těmi před 23 lety odvysílanými prvními 65 díly, po kterých to ten tunelář Železný stopl a zbylé díly 66-159 nikdy nepřikoupil? O tom, že další dva seriály Les vacances de l'amour a Les Mystères de l'amour se na naše obrazovky nikdy nedostaly a je víc než jisté, že to tak zůstane navěky ani nemluvě. A Les Mystères jsou tak nejnovější, že se točí už 10 let, to je fakt objev století. Vážně nechápu, pro koho a za jakým účelem tyhle články vůbec vznikají? Fanoušci Heleny a všech na ni navazujících seriálů o tom všem dávno vědí a mnohem víc, než kolik se toho uvádí v článcích a těm ostatním (tj. 99,99% českých diváků) je to fuk a už proto, že žádný z těch čtyř seriálů se stejně na CZ/SK obrazovkách nikdy neobjeví to nemá absolutně žádný význam. Ale hlavně že si tím pisálek vykázal nějakou činnost.
Sháním v CZ:
MALÁ MEMOL
PRVNÍ POLIBKY
DÍVKY OD VEDLE
TAJEMSTVÍ SELENITŮ
NILS HOLGERSSON (sk)
Výměna za cokoliv z mého archivu viz profil na ČSFD:
https://www.csfd.cz/uzivatel/32591-kri-kri/
PREMIÉRA TV - JEDINÁ KVALITNÍ POLISTOPADOVÁ TV STANICE!