Rozdíl ladění zvuku u DVD vs BluRay

Odpovědět
Woyta94
Příspěvky: 2
Registrován: 18 črc 2021 12:24

Rozdíl ladění zvuku u DVD vs BluRay

Příspěvek od Woyta94 »

Ahoj, potřeboval bych technickou radu ohledně toho jaký je/byl workflow pro dabing když se musí film převádět z 23,976 FPS na našich 25 FPS. Už před delší dobou jsem si všiml, že pro náš vysílací standard se zvuk i obraz prostě o kousek zrychlí (což je pochopitelně nejjednodušší řešení zachovávající kvalitu obojího). Má to ale za následek, že všechny zvuky v pozadí a hudba jsou trochu nadladěné.

A mě by zajímalo to, jestli dabingová studia napřed nahrají repliky do neupraveného základu a potom se celý zvuk zrychlí pro evropský standard DVD nebo jestli se napřed zrychlí ten základ a pak se do toho teprve dabuje.

Dnes už by se na domácích nosičích tohle dít nemělo protože BluRay podporuje pouze 23,976 FPS, ale zajímá mě jak se to dělalo před existencí BD a jaké verze se pouštěly/pouští v kinech, jestli to tady někdo ví...

Zkrátka, která verze zvuku je ta "správná/pravdivá" co se týče hlasů herců, ta kterou můžeme vidět v TV a na DVD nebo ta "zpomalená", která v posledních letech vychází na BD a UHD discích?
Odpovědět

Zpět na „Otázky a odpovědi“