Jen upřesním, že podnět RRTV nemusela dát stejná osoba, co psala komentář na stránku ČT, klidně to mohl být kdokoliv. A asi ho ani v tom roce 2012 nijak moc neřešili, jen jim to zůstalo v hlavě a při dalším opakování v roce 2013 se na to už zaměřili...
Mimochodem dobrý návod, pokud chce někdo redabing... vypsat si nevhodný slova a stěžovat si RRTV
Já bych se na to na místě vedení televize vykašlal. Ať si dávaj pokuty, kašlu na ně, blbý pravidla se mají porušovat. Protože takhle pokud se ten nesmysl nezruší, tak se můžem rovnou vrátit k němým filmům.
Budy: Klasickej dvojí metr. Ti stejní puritáni, co jim tady vadí pár slov, často řvou jak si někdo dovolil "omezovat demokracii" tím že nenechal vyhrát ultrapsrostýho Řezníka.
Nejsem proti předabovávání obecně. Jen proti zbytečnému.
Nemůžu za to že právě toho je většina.
Sháním pořady TKM, Hitšaráda, 5xP, Triangel, Telegramiáda, Písničky z obrazovky, a VHS Supraphonu z 80. let. O záznamy z YouTube a DVD nestojím.
Jak Rada pro rozhlasové a televizní vysílání posuzuje vulgarismy a nadávky ve vysílání? Jde o další velmi citlivou problematiku, jež je předmětem diváckých stížností dosti často a Rada se jí pravidelně zabývá. Dle § 32 odst. 1 písm. j) zákona 231/2001 Sb., o vysílání, je provozovatel vysílání povinen nezařazovat do programů pořady a reklamy, které obsahují vulgarismy a nadávky, kromě uměleckých děl, v nichž je to z hlediska líčeného kontextu nutné; taková díla je však možné vysílat pouze v době od 22.00 hodin do 06.00 hodin druhého dne. Za porušení tohoto ustanovení může Rada vydat provozovateli upozornění na porušení zákona o vysílání, nikoliv však uložit finanční sankci.
Jedním z kouzel demokracie je v tom, že když na ni nadáváš, využíváš tím její výsadu. Zkusit nadávat na totalitní diktaturu to by dopadlo jinak a to mooc špatně.
V ČT už opravdu ztratilo odpovědné vedení zdravý úsudek. Místo aby na absurdní rozhodnutí RRTV reagovalo racionálně, tedy dočasným zastavením vysílání tohoto filmu před 22 hodinou a bezodkladným předáním věci soudu, neboť jde, přinejmenším ve finále, o neprohratelný spor*, tak okamžitě a střelhbitě film nechá předabovat. (* Samozřejmě ale ne s právníkem, který není schopen u soudu předložit důkaz, že filmový akademik Filip se nejmenoval Jan, jako skutečný akademik, ale Rudolf, takže k žádné skutečné shodě nacionálií nedošlo! A podobně je to i s domnělou podobou, která tak minimální, že každý odborný posudek ji vyvrátí jako ryze subjektivní.)
Takže film a dabing, který propustila "komunistická" cenzura, neprošel následnou "demokratickou" cenzurou. K tomu snad není co dodávat, nebo vlastně jedno ano, "my nejsme jako oni, my jsme ještě horší!"
Je to tristní pohled, když člověk vidí s jakou rychlostí se předabovává špičkový dabing FSB, aby na druhou stranu ani blížící se čtvrtstoletí nestačilo, přes veškeré apely, na dodabování zbylých osmi dílů seriálu Randall a Hopkirk!
Mimochodem, pokud je nadávkou i označení „tlusťochu“, pak jsme jen krok od předabování celého seriálu Big Ben, neboť ten běží výhradně před 22 hodinou a Sylva Talpová tam „kleje“ s tlouštíkem každou chvíli. Navíc, pokud budeme postupovat logikou RRTV, pak by nadávkou bylo i označení „inteligente“, které se skutečně nezřídka jako „nadávka“ opravdu používá, neboť bývá myšleno ironicky.
Prostě půjdeme-li ad absurdum, pak můžeme najít „nadávku“ takřka všude a odstřelit téměř každý dabing. A mám pocit, že pořád ještě existují na odpovědných místech i lidé, kterým k odstřelení dabingu stačí jen to, že slyší, že ho vyrobila ČST Brno či prostě Brno. Ano, pro některé je Brno sprosté slovo jako BRNO. To, že v brněnských dabinzích často hostovali i pražští a další přespolní herci a dabéři, je v „HONu NA LIŠKU“ nezastavilo. Schválně, uslyšíme v sobotu brněnský „Špilberk“ nebo pražský „Bär“?
Arne Farin píše:Místo aby na absurdní rozhodnutí RRTV reagovalo racionálně, tedy dočasným zastavením vysílání tohoto filmu před 22 hodinou a bezodkladným předáním věci soudu, neboť jde, přinejmenším ve finále, o neprohratelný spor*, tak okamžitě a střelhbitě film nechá předabovat.
Mně tedy vůbec nepřijde racionální vysílat animovaný film určený primárně dětským divákům po 22. hodině. Stejně tak nevím, za co by ČT měla RRTV žalovat a spor tak stoprocentně vyhrát - RRTV se tím v podstatě podle zákona zbývat měla a nelze ji žalovat za to, že vlastně plnila svou povinnost.
Je to sice smutné, ale nový dabing byla v podstatě jediná možnost (kromě ukončení vysílání filmu), kterou ČT měla.
Nemohla se Česká televize alespoň rozhodnout pro menší zlo a „nadávky“ vypípat? Na Primě to tak před pár lety u dabingu jednoho německého seriálu udělali.
Ano a vysílání Asterixe a Obelixe primárně určené pro mladší publikum budou vypípávat. Nevím, ale to mě připadá jako větší absurdita než předabovat ... stále jsem nepochopil tyto zbytečné rady. Už je hotovo. Česká televize se rozhodla pro menší zlo a film, který hodlá odvysílat prostě předabovala. Myslím, že takových vynucených kroků už udělala více a ani se o nich tolik nediskutovalo. Copak je původní dabing ztracený? Nebo myslíte, že děti jsou takoví zatvrzelí fanoušci původních dabingů? Já si nový dabing rád poslechnu. Jestli se mi bude líbit, nebo ne, se uvidí.